RSS
Newsletter
Prijavi se!
BENJAMIN FRANKLIN, AUTOBIOGRAFIJA

BENJAMIN FRANKLIN, AUTOBIOGRAFIJA

Autor-i: Franklin, Benjamin
Tematsko područje: Menadžment
Broj stranica: 223
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 1994.
Kataloška cijena: 0.00 kn
Internet cijena: 0.00 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: biografija
  • Stil pisanja: zanimljiv
  • Značaj na tržištu: inspirativna knjiga
  • Dodatni razlozi za kupnju:

     

     

CIJENA: 115,00 kn 

O knjizi:

...tako je u neko doba svoga života, Franklin sjeo i zapisao trinaest vrlina i uputa po kojima bi se trebao ravnati, pogotovo one na koje do tada nije obraćao pažnju. To su: umjerenost (ne jedi do otupjelosti; ne pij do pripitosti), šutljivost (reci samo ono što može koristiti drugima, ili tebi samome; izbjegavaj tričave razgovore), red (odredi svakoj stvari svoje mjesto; odredi svakom dijelu svog posla svoje vrijeme), odluka (odluči uraditi ono što trebaš; neizostavno uradi ono što si odlučio), štedljivost (ne troši ni na što, osim na ono što koristi drugima ili tebi samome, tj. ne rasipaj ništa), marljivost (ne gubi vrijeme; budi uvijek zaposlen nečim korisnim; prekini sve nepotrebne djelatnosti), iskrenost (ne služi se lažima; misli pošteno i pravedno, a ako govoriš, govori isto tako), pravda (ne čini nikome nepravde, niti ne popuštaj dobročinstva, što ti je dužnost), čistoća (ne trpi nikakve nečistoće na tijelu, odijelu ili u stanu), spokojstvo (ne uznemiruj se zbog sitnica ili zbog običnih ili neizbježivih događaja), krepost (rijetko opći spolno, osim kada se radi o zdravlju ili potomstvu, ali nikad do zasićenosti i iznurenosti, ili da naškodiš svome, ili nečijem drugom miru ili ugledu), i napokon poniznost (ugledaj se u Isusa i Sokrata). Franklin nastavlja:
"Kako mi je namjera bila da steknem sve te vrline kao naviku, smatrao sam da ne bi bilo dobro da svoju pozornost rasipam na sve njih najednom, nego da je u određeno vrijeme usmjerim na jednu od njih, a kada potpuno ovladam njom, da prijeđem na drugu i tako redom, dok ne prijeđem svih trinaest...
Naposljetku je zaključio da je najpametnije svakodnevno preispitivati napredak u ostvarivanju svake vrline, pa čitatelji Autobiografije mogu vidjeti i pročitati jednu stranicu bilježnice u koju je Franklin upisivao svoje grijehe tokom tjedna. Poanta Franklinove moralne knjižice jest kontrola ostvarivanja odabrane vrline, jer u skladu s Franklinovom skromnošću, postizanje sviju odjednom bilo bi isuviše zahtjevno.
Franklinove knjižice imale su i dnevni raspored sati. "Kako je uputa o Redu zahtijevala da svaki dio moga posla ima određeno vrijeme, to sam na jednoj stranici svoje knjižice sastavio sljedeći program rada u toku dvadeset i četiri sata", piše Franklin. Jutro: Pitanje: Koje ću dobro izvršiti danas. Onda u sredini grupiranje dnevnih sati. Za razdoblje između pet i osam s desne strane piše: "Ustajanje, umivanje i upućivanje molitve Svemoćni bože! Određujem dnevni posao i donosim odluke za taj dan; nastavljam s tekućim studijem i doručkujem. Između osam i dvanaest je rad, između dvanaest i jedan: čitanje ili pregledavanje računa i ručak, i onda opet od dva do šest - rad." Franklinova je knjižica temelj svim današnjim poslovnim planerima. Samo se možemo pitati, postoji li poslovni čovjek koji rigorozno poput Franklina ispunjava svoje planove. Benjamin Franklin je bio izuzetni primjer totalnoga čovjeka, koji u sebi obuhvaća znanja i vrline poduzetnika, tiskara, filozofa, znanstvenika, političara, diplomata, politologa, gradskog oca, pa čak i vojnog časnika. I po tomu dakako nije tipičan. U Krležinoj enciklopediji primjerice piše: "Svojom nedovršenom Autobiografijom znatno je utjecao na američku idejnu tradiciju, primijenivši naslijeđena puritanska načela u praktičnoj i utilitarnoj interpretaciji vlastita životnog uspjeha". Ali ova enciklopedijska rečenica ne objašnjava iz čega izvire snaga te autobiografije. Nju je puno doslovnije šezdesetih godina ovoga stoljeća izrazio John Kennedy rečenicom: "Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za domovinu."
Mnogi su se teoretičari pitali o uzrocima uspjeha jedne države naseljene emigrantima, kolonistima, suvišnima iz Staroga svijeta. Franklinova autobiografija daje odgovor: Taj odgovor leži u autonomnoj etici i asketizmu, pa onda i u zahtjevu da država bude tek instrument za ispunjenje ciljeva pojedinaca. Pojedinci moraju biti opskrbljeni etikom, koja će ih iznutra siliti da budu najbolji, da iz vlastite koristi ispunjavaju zajedničke svrhe, da se ne oslanjaju na druge u vlastitim prohtjevima, već da opći interes ostvare sami radi njega samoga. To je smisao one vrline koju Franklin lakonski zove "odlukom", potrebom da se po svaku cijenu ispuni zadani cilj.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing