RSS
Newsletter
Prijavi se!
CRNI LABUD

CRNI LABUD

Autor-i: Taleb, Nassim Nicholas
Tematsko područje: Poslovanje
Broj stranica: 519
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2009.
Kataloška cijena: 180.00 kn
Internet cijena: 169.20 kn
Rasprodano

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna
  • Stil pisanja: zanimljiv
  • Slikovni materijal: dijagrami, tablice, fotografije c/b, malo
  • Podrška zanimljivosti: kratke priče
  • Značaj na tržištu: jedinstvena knjiga na tržištu
  • Prvenstveni čitatelji: široka publika
  • Opseg bibliografije: opsežan

Iz sadržaja - poglavlja:
Naukovanje empirijskog skeptika/ Jevgenijin Crni labud/ Špekulant i prostitutka/ Tisuću i jedan dan ili kako ne ispasti naivac/ Dokazivanje? Hajte molim vas/ Narativna zabluda/ Živjeti u predvorju nade/ Neiscrpna sreća Giacama Casanove: problem nijemih dokaza/ Ludička zabluda ili štrebarska neizvjesnost/ Javna sramota predviđanja/ Kako tražiti ptičju kakicu/ San o epistemokraciji/ Slikar Apel ili što vam je činiti ako ne možete predviđati/ Od Mediokristana do Ekstremistana i natrag/ Zvonolika krivulja, velika intelektualna prevara/ Estetika slučajnosti/ Lockeov luđak iliti zvonolike krivulje na pogrešnim mjestima/ Neizvjesnost lažnoga/ Pola - pola ili kako izravnati račune s Crnim labudom

O knjizi:
Što je to: 1) nepredvidljivo je, 2) ima ozbiljne posljedice, 3) nakon što se dogodi, obično možemo smisliti objašnjenje koje ga čini predvidljivijim i manje nasumičnim? To je Crni labud.
Za purana (ili prasca) to je neočekivani obrat nakon višemjesečnog, iznimno ljubaznog ophođenja s njim; za Libanonce, jednako zapanjujuć zaokret kad se nakon 1300 godina sjajnog suživota zemlja pretvorila u pakao. Za nas ostale to je Google, odnosno njegov uspjeh u svijetu Interneta, napad na newyorške nebodere, ekonomska kriza 2007, ostavka premijera 2009...
Tužna je sudbina praseta: naglo ga odvajaju od majčine sise, hrane ga i uljuljkaju u sretan život valjanja po blatu i redovitih obroka, a onda slijedi: cap! U djeliću sekunde prase se i ne stigne zapitati što se dovraga dogodilo s njegovim životom obilja i sigurnosti. U sljedećem trenutku već ga nema. Prase je vjerojatno više puta pomislilo: 'Gle, kako je dobar ovaj Joža, nikad ne zaboravi da me nahrani!' I onda - jednog dana - evo Jože s ponešto drukčijim namjerama... Upravo je Bertrand Russell upotrijebio jednu domaću životinju - kokoš - za raspravu o problemima indukcije u kojoj se bavio pitanjem mogu li se pojedini događaji upotrijebiti za izvlačenje općih zaključaka. I došao do neprijeporne tvrdnje: ako smo svjedoci nečega što se događa iz dana u dan, možemo zaključiti da će se to vjerojatno dogoditi i sutra, ali ne možemo stopostotno tvrditi da će se upravo to sutra i dogoditi.
Libanonsko-američki publicist i statističar Nassim Nicholas Taleb u svojoj knjizi Crni labud bavi se upravo ovim temama, a našeg prasca i Russellovu kokoš transformira u sjevernoameričkog purana tužne sudbine i Crne labudove naše neizvjesne stvarnosti. Taleb se bavi nepredvidljivim stvarima posvuda oko nas: slomovima burze koji nam nisu bili ni na kraj pameti, ratovima koji su nas osupnuli, uspjesima marginalaca koje nikad ne bismo mogli predvidjeti, filmskim uspjesima koji su se preko noći iz 'indie' faze pretočili u 'mainstream', ostavkama koje su nas naljutile i postocima koji nas mogu uništiti. Možemo li o tim događajima, iznenadnim i zaprepašćujućim, suditi naknadno i možemo li na temelju tih analiza predvidjeti buduće krahove, slomove i promjene? Taleb s pozicije skeptika tvrdi da ne možemo, ali nam pomaže da upoznamo zakonitosti dva svijeta - Mediokristana i Ekstremistana - i da se ne zavaravamo tlapnjama statističara i prognostičara te da ne ignoriramo izvore slučajnosti: nekad se ekstremi mogu predvidjeti, a nekad jednostavno ne!
Crni labud su oni događaji koji nas pometu poput tsunamija, kao što puran, kokoš ili prase naprasno shvate da su cijelo vrijeme bili u krivu! Tanku liniju između držanja uzdi u vlastitim rukama i pomirbe s neočekivanim svatko od nas mora povući ondje gdje može i gdje želi. Pitanje je samo koliko možemo, koliko želimo, što očekujemo i na što pristajemo!

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing