RSS
Newsletter
Prijavi se!
ILUZIJA I STVARNOST HRVATSKOG GOSPODARSTVA

ILUZIJA I STVARNOST HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Autor-i: Santini, Guste
Tematsko područje: Novi ekonomski i društveni procesi
Broj stranica: 278
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2007.
Kataloška cijena: 250.00 kn
Internet cijena: 235.00 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna
  • Slikovni materijal: tablice
  • Podrška zanimljivosti: aforizmi
  • Prvenstveni čitatelji: top menadžeri, studenti, poduzetnici, politički dužnosnici
Iz sadržaja:

UVOD/ Odakle dolazimo?/ kamo smo stigli?/ MEĐUOVISNOST SUSTAVA I POLITIKE/ FINANCIJSKI SUSTAV/ Uvod/ Model/ Elementi modela/ UČINCI EKONOMSKE POLITIKE U PROTEKLIH TRINAEST GODINA/ Razlikujemo li se od drugih?/ Koliko stvaramo, a koliko trošimo?/ Kretanje zaposlenosti/ nezaposlenosti/ Kretanje kamatnih stopa poslovnih banka - dobre vijesti za dužnike/ Monetrni agregati - igra središnje banke/ Poduzeća sve više štede, a stanovništvo se sve više zadužuje/ Deficit robne razmjene povećava poreze, ali ne i doprinose/ Gospodarski odnosi s inozemstvom stvaraju privid kako u Hrvatskoj I nije sve tako loše/ Devizne pričuve i trgovanje poslovnih banaka stranim sredstvima plaćanja - razlog učinkovitosti središnje banke/ Kretanje inozemnog duga odgovara zašto je sve moguće/ Tečaj kune - učinak droge.../ DODATAK/ PRILOZI


O knjizi:

Knjiga predstavlja višegodišnji rad dr. sc. Guste Santinija, na praćenju i bezuspješnom predlaganju i kritiziranju hrvatske ekonomske politike. Autor propituje aktualne probleme našeg dostignutog i mogućeg gospodarskog razvoja, ističe korijene i procese sporog napredovanja i stagniranja te pokazuje zbog kojih je objektivnih i subjektivnih okolnosti i značajnijih propusta i pogrešaka došlo do opadanja privredne aktivnosti, drastičnog smanjenja proizvodnje, porasta nezaposlenosti i nepovoljnih odnosa u proizvodnji i potrošnji, uvozu i izvozu, prezaduživanju i potrošnji iznad naših mogućnosti.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu raspravlja se o «lažnoj zori», kako je John Gray nazvao dobitke globalnog kapitalizma temeljenog na neoliberalizmu, a koji dominira u ekonomskoj politici Hrvatske tijekom proteklih trinaest godina.
U drugom dijelu knjige nalazi se nekoliko eseja koje je autor objavio u časopisu Ekonomija/Ekonomics.

Izvadak iz recenzije dr. sc. Gorana Družića:

«Prikazani rad Guste Santinija, jednog od najznačajnijih hrvatskih ekonomista srednje generacije, vrijedan je doprinos znanstvenom utemeljenju postmoderne koncepcije i strategije razvoja, koja će biti prilagođena aktualnim potrebama Hrvatske za njezine neophodne gospodarske pomake. Rad je podjednako zanimljiv i koristan znanstvenoj djelatnosti i stručnoj javnosti, kao i kreatorima i provoditeljima naše ekonomske politike.»
Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing