RSS
Newsletter
Prijavi se!
INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – Sveprisutno, ometajuće, nebitno?

INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – Sveprisutno, ometajuće, nebitno?

Autor-i: Cornish, William
Tematsko područje: Ostalo
Broj stranica: 161
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2008.
Kataloška cijena: 254.10 kn
Internet cijena: 238.85 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna
  • Stil pisanja: čitanje zahtijeva koncentraciju
  • Slikovni materijal: nema
  • Podrška lakoj primjeni: obrada poslovnih slučajeva, preporučene procedure
  • Značaj na tržištu: međunarodno priznati autor
  • Prvenstveni čitatelji: marketinški stručnjaci, svatko tko se bavi stručnim i znanstvenim istraživanjem, menadžeri kvalitete, svi koji se bave obrazovanjem, poduzetnici
  • Opseg bibliografije: nema
Iz sardžaja:
POPIS PROPISA/ IZUMLJIVANJE/ «Intelektualno vlasništvo»/ «Izumljivanje»/ Patenti: Osnovni elementi/Medicinski patenti... / STVARANJE/  Autorsko pravo i patenti/ Prihodi autora?/ Digitalizirana djela: prijetnja/ Neovlašteno pribavljanje autorsko-pravnog materijala...OZNAČAVANJE/ Upisnici trgovačkih oznaka/ Prava koja ovise o gospodarskom prometu/ Bit prepoznatljivosti imena proizvoda /...
 
O knjizi:
 
Prava intelektualno vlasništva su sve značajniji element gospodarske politike: ona su vitalna za razvijene zemlje u vrijeme globalnog gospodarskog prometa. Današnje zapanjujuće nove tehnologije koje proizlaze iz digitalne i biotehnološke revolucije, stvaraju nove probleme.
U ovoj knjizi, William Cornish se fokusira na glavne dileme u koje se sada zaplelo intelektualno vlasništvo: sveprisutnu raširenost prava intelektualnog vlasništva u nekim skorijim tehnologijama, ometanje uzrokovano pravima koja su postigla vrlo malo od svoje namjeravane svrhe te izglednu irelevantnost prava intelektualno vlasništva u suočavanju s novim tehologijama kao što je internet. Za što su prava intelektualno vlasništva pogodna i što bi ona mogla postići, ovisi o pravu koje ih definira. Prisutan je veliki međunarodni kao i nacionalni pritisak u cilju izrade novih propisa, a u Europi je Europska unija sada dominatna snaga u oblikovanju politike intelektualnog vlasništva. Uz ova polazišta, William Cornish istražuje postojeće argumente o pravnoj politici na ovom polju.
 
Kako se mogu pitanja postavljena napretkom u humanoj genetici pomiriti s potencijalnim mogućnostima dijagnostičkog i terapeutskog razvitka te patentiranjem molekula, gena i organizama od strane biotehnoloških i
farmaceutskih trgovačkih društava? Kako ovo novo područje može biti pošteno zaštićeno prema postojećim uvjetima patentnog prava i tko bi trebao biti odgovoran za postizanje ovog rezultata?
Autorsko pravo je tradicionalni oslonac izdavaštva, računalnog programiranja te glazbene i filmske produkcije. Sada se suočava s prijetnjom gubitka daha zbog slobodnog i lako dostupnog materijala putem interneta i drugih digitalnih resursa.
Kako može mješavina pravnih sredstava i tehnoloških zapreka pristupu, omogućiti razumnu zaštitu investiranju u nove intelektualne proizvode, a da ne postanu nepriličan instrument nadzora?
Trgovačke oznake su osnovno pitanje prepoznatljivosti proizvoda, temelj marketinga koji često baca u sjenu čak i same stvari koje se time prodaju. Kako možemo pomiriti te namjere za pravnom zaštitom svakog elementa investiranja u
prepoznatljivost proizvoda i one koji se tiču uravnoteživanja slobode natjecanja nasuprot pritisku za «poštenim trgovanjem»?
William Cornish je bio profesor prava intelektualnog vlasništva na sveučilištu Cambridge (Herschel Smith Professor).
 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing