RSS
Newsletter
Prijavi se!
KORPORATIVNO UPRAVLJANJE

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE

Autor-i: Tipurić, Darko ; Suradnici
Tematsko područje: Menadžment
Broj stranica: 807
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2008.
Kataloška cijena: 590.00 kn
Internet cijena: 554.60 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: znanstvena
  • Slikovni materijal: tablice
  • Podrška zanimljivosti: aforizmi, poslovice
  • Prvenstveni čitatelji: top menadžeri, studenti
Iz sadržaja:

KONCEPCIJE, SUSTAVI I TEORIJE KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA/ Moderna korporacija i korporativno upravljanje/ Mehanizmi korporativnog upravljanja/ Sustavi korporativnog upravljanja/ Agencijska teorija i korporativno upravljanje/ Teorija uslužnosti/ Stakeholderski pristup poduzeću/ KONTEKST I VANJSKI MEHANIZMI KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA/ Supranacionalna regulativa korporativnog upravljanja/ Zakonodavni i regulatorni okvir korporativnog upravljanja u Republici Hrvatskoj/ Regulacija tržišta kapitala i korporativno upravljanje u Hrvatskoj/ Tržište za korporativnu kontrolu/ Društvena odgovornost poduzeća i korporativno upravljanje/ Stakeholderski pristup ekonomiji i društvu/ INTERNI MEHANIZMI KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA/ Uloga nadzornog odbora u korporativnom upravljanju/ Modeli nagrađivanja vrhovonog menadžmenta/ Korporativno izvještavanje/ Analiza financijskih izvještaja/ Interna revizija u funkciji korporativnog upravljanja/ Uloga eksterne revizije u korporativnom upravljanju/ Korporativno upravljanje i informacijski sustavi/ Kodeksi i načela korporativnog upravljanja

 

O knjizi:

Knjiga «Korporativno upravljanje» nastala je u okviru znanstvenog programa Konkurentnost hrvatskih poduzeća MZOŠ-a, a čiji je sastavni dio istraživački projekt Korporativno upravljanje i konkurentnost hrvatskih poduzeća.

Razvoj dobre prakse korporativnog upravljanja je conditio sine qua non za poduzeća koja žele prosperirati na tržištima, pribaviti dodatni kapital, ostvarivati konkurentsku prednost i opstati u svijetu sve većih konkurentskih izazova u brzo promjenjivoj okolini.

Knjiga "Korporativno upravljanje" napisana je kako bi se upotpunila literatura na hrvatskom jeziku iz ovog područja te dao zamašnjak daljenjem razvoju discipline.

Knjiga je struktuirana u tri cjeline i obuhvaća devetnaest poglavlja.

U provm poglavlju prikazuje se nastanak i razvoj moderne korporacije te kontekst u kojem se razvijalo i mijenjalo korporativno upravljanje u povijesti. Iduća tri poglavlja prve cjeline posvećena su teorijama korporativnog upravljanja: agencijska teorija, teorija uslužnosti i stakeholderski pristup poduzeću.

Drugu cjelinu knjige čini šest poglavlja od kojih su dva posvećena globalnoj i nacionalnoj regulativi te pravnim standardima korporativnog upravljanja. Treći dio ove cjeline fokusira se na pitanja tržišta kapitala u Hrvatskoj i elemente važne za njegovu regulaciju. U idućem poglavlju analizirano je tržište za korporativnu kontrolu kao krucijalni vanjski mehanizam korporativnog upravljanja. Peto poglavlje obrađuje društvenu odgovornost poduzeća kao nužnost u suvremenom korporativnom upravljanju. U završnom poglavlju dtuge cjeline prikazane su osnove stakeholderskog pristupa ekonomiji i društvu: izgradnja slobodnoga, moralnog i kohezivnoga društva koje se temelji na sveopćem članstvu, društvenom uključivanju i tržišnoj ekonomiji.

Treća cjelina obuhvaća sedam poglavlja koja obrađuju ulogu nadzornog odbora u korporativnom upravljanju, modele nagrađivanja vrhovnih menadžera, korporativno izvještavanje (izvještavanje korporacija, financijsko izvještavanje te sva dodatna obvezna i dobrovljna objavljivanja), analizu financijskih izvještaja (horizontalna, vertikalna, analiza pomoću pokazatelja), internu I eksternu reviziju te vezu informacijskih sustava I korporativnog upravljanja.

Sastavni dio knjige su kodeksi i načela korporativnog upravljanja nekoliko uglednih hrvatskih organizacija (HANF-a, Zagrebačka burza, Dalekovod, Ericcssin-Nikola Tesla, Pliva, Podravka.)
Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing