RSS
Newsletter
Prijavi se!
MEDIJI, TURIZAM, JAVNOST

MEDIJI, TURIZAM, JAVNOST

Podnaslov: Uvijek nedovršena, nanovo ispričana prića

Autor-i: Gavranović, Ante
Tematsko područje: Turizam
Broj stranica: 156
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2015.
Kataloška cijena: 210.00 kn
Internet cijena: 197.40 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna, udžbenik
  • Stil pisanja: čitanje zahtijeva koncentraciju, stručan
  • Slikovni materijal: tablice, malo, sheme
  • Značaj na tržištu: spoj znanja i iskustva, uobičajen
  • Prvenstveni čitatelji: menadžeri i specijalisti u turizmu, djelatnici i specijalisti u hotelijerstvu i turizmu, profesori, studenti
  • Opseg bibliografije: opsežan

Iz sadržaja:

 

UVODNE NAPOMENE / PRVI DIO / Neposredna uloga medija u stvaranju turističke destinacije i turističkog proizvoda / I. Svijet turizma u brojkama i trendovima / II. Uloga medija u promociji turizma / III. Novi odnosi medija i turizma / IV. Što publika očekuje od medija? / V. Mediji u uvjetima globalizacije / VI. Tko su stvarni vlasnici medija? / VII. Etika, društveni dijalog i odgovornost medija / VIII. Značenje etičkoga kodeksa u turizmu / IX. Mediji i održivi razvoj / X. Upotrea društvenih mreža i tržišne promjene / XI. Vjerodostojnost – temelj djelovanja / XII. /Mediji, kulturna baština i turizam / XIII. Brand, imidž i identitet u turističkoj promociji / XIV. Uloga imidža u privlačenju turista /  DRUGI DIO / Elementi koji pridonose boljim poslovnim rezultatima i ostvarenju humanističkih vrijednosti turizma / XV. Dugoročni prioriteti hrvatskog turizma / XVI. Megapripredbe u službi turizma / XVII. Nastupi hrvatskoga turizma u inozemstvu / XVIII. Kako se postaviti prema izazovima 21. Stoljeća / XIX. Raznolikost ponude donosi dodanu vrijednost / XX. Gastronomija kao izazov / XXI. Turizam u funkciji stvaranja dodane vrijednosti / XXII. Hoće li komercijalizacija uništiti humanost? / XXIII. Novo poimanje turizma / XXIV. Fenomen slobodnog vremena / XXV. „Kišni kolovoz“ nameće nova razmišljanja / XXVI. Utjecaj turizma na gospodarstvo i platnu bilancu / XXVII. Hrvatski turizam u globalnim okvirima / XXVIII. Prednosti alternativnih vidova turizma / XXIX. Turizam i smanjenje siromaštva u svijetu / XXX. Može li turizam biti poluga ukupnog razvoja / Tumačenje pojmova i kratica / Literatura

 

O knjizi:

 

Autor, u svom prepoznatljivom medijskom i turističkom diskursu, poučava čitatelje kako je turizam današnje svakodnevnice teško usporediv s onim što je bilo jučer? Turizam se, prema navođenju autora, transformirao u globalnu veliku turističku industriju. U turizmu je nestao mali početni, koji je nekad bio prepoznatljivi, osobni pristup o idealnom turizmu. Pred nama je novo medijsko i turističko vrijeme, navodi autor, to jest nova turistička pozornica koja se temelji na tvrdim tržišnim i gospodarskim zakonitostima. Turizam je postao, prije svega, veliki biznis, u kojem se stvaraju ili gube veliki profitni turistički prihodi. Medijski se analiziraju i broje dolasci stranih gostiju, noćenja, prosječni boravak turista, te analizira, u konačnici, (ne)zasluženi turistički prihodi. Turizam i hotelska industrija postaju jedna od najvećih svjetskih industrija na svim razinama globalne, regionalne, nacionalne i lokalne svjetske turističke industrije. Društvene mreže i mobilna medijska tehnologija preuzima dominantnu medijsku ulogu u turizmu. Mediji, turizam, novinari i javnost se nalaze na raskrižju novog konvergentnog digitaliziranog medijskog i turističkog društva. 

Medijski utjecaj na javno mišljenje, javne interese i javno ponašanje u turizmu traži novo građansko povjerenje, razumijevanje i građanski komunikativni dijalog u turizmu na temeljnim komunikološkim principima (profesionalno poštenje, odgovornost prema javnosti te dosljednost u ponašanju).

Knjiga nas komunikološki poučava, te prema navedenim korisnim upotrebnim primjerima, ukazuje kakva je uloga medija u turizmu te njihov doprinos u jačanju povjerenja, razumijevanja i dijaloga kao sredstva za prihvaćanje komunikativne argumentacije u turizmu s aspekta jačanja ukupne društvene medijske i turističke etike u komunikativnom građanskom procesu odabira turističke destinacije. Mediji imaju znakovitu odgovornu ulogu za razvoj turizma, medijskih i turističkih djelatnika a posebno novinara u turizmu. Turističkim novinarima pripada važna ulogu u promicanju profesionalnih i etičkih standarda, vjerodostojnosti i odgovornosti u turizmu. U sadržajnom smislu knjiga je strukturalno i komunikativno postavljena kao novi oblik komuniciranja u turizmu (nova turistička i medijska komunikologija).

Medije, turizam i javnost autor u knjizi analizira kroz komunikativni turistički proces u kojem se istinska izvorna informacija u turizmu pojavljuje u novim medijskim i komunikativnim vrijednostima u procesu stvaranja građanske turističke javnosti.

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing