RSS
Newsletter
Prijavi se!
O SREĆI

O SREĆI

Podnaslov: Filozofsko putovanje

Autor-i: Lenoir, Frédéric
Tematsko područje: Psihologija & osobni razvoj
Broj stranica: 196
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2015.
Kataloška cijena: 125.00 kn
Internet cijena: 117.50 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna

O knjizi:

Što znači sreća? Ovisi li o našim genima, o slučajnosti, ili pak o našoj senzibilnosti? Može li se stanje sreće očuvati ili se sastoji tek od prolaznih zadovoljstava? Je li sreća subjektivna? Trebamo li je tražiti i može li ona rasti? Mogu li patnja i sreća koegzistirati? Da bi odgovorio na ova pitanja, Frédéric Lenoir nudi ovo filozofsko putovanje.

Nova knjiga francuskoga autora Frédérica Lenoira O sreći, filozofsko putovanje. Ova knjiga je izazovna šetnja s velikim mudracima Istoka i Zapada, šetnja Epikurovim vrtovima užitka gdje odjekuju riječi Montaignea i Zhuang Zhua, gdje se susreće umirujući osmijeh Bude i Epikteta, gdje se može osjetiti veselje Spinoze i Etty Hillesum. To putovanje, obogaćeno konkretnim primjerima i najnovijim saznanjima iz područja neuroznanosti, pomoći će nam da živimo bolje i naučimo kako biti istinski sretni.

Autor u Zaključku piše: "Ovu sam knjigu započeo sociološkom definicijom sreće: biti sretan, to znači voljeti život kakav vodimo. Ako bih na kraju ovoga putovanja morao dati osobnu definiciju sreće, rekao bih da to jednostavno znači voljeti život. Ne samo život kakav vodimo ovdje i sada i u kojemu nas možda očekuju neka zadovoljstva, nego život kao takav. Život koji nam sutra isto tako može donijeti radost ili tugu, ugodan ili neugodan događaj. Biti sretan znači voljeti život, cijeli život: sa svim njegovim usponima i padovima, tračcima svjetlosti i mračnim fazama, s užicima i mukama. To znači voljeti sve životne dobi: nedužnost djetinjstva i krhkost starosti; sanjarenje i slomljeno srce u tinejdžerskim godinama; punoću i bolne kosti u zreloj dobi. Znači voljeti rođenje, a isto tako voljeti i smrt. Znači u potpunosti i bez suzdržavanja proživljavati tugu, kao i potpuno i bez suzdržavanja uživati u svim dobrim trenucima koji nam se nude. Znači potpuno i otvorena srca voljeti svoje bližnje. Znači intenzivno živjeti svaki trenutak."

Frédéric Lenoir (1962.) francuski je filozof, sociolog i povjesničar religija. Doktorirao je na Školi visokih studija društvenih znanosti (EHESS) i znanstveni je suradnik u Centru za interdisciplinarne religijske studije u Parizu. Od 2004. urednik je časopisa Le Monde des religions. Objavio je tridesetak knjiga koje su prevedene na više od dvadeset jezika. Najpoznatija su mu djela: Krist filozof (2007.), Kratka rasprava o povijesti religija (2008.), Kako je Isus postao Bog (2010.), Kratka rasprava o unutarnjem životu (2010.), Bog (2011.), Duša svijeta (2012.) i O sreći. Filozofsko putovanje (2013.).

Iz sadržaja:

Voljeti život kakav vodimo
U vrtu užitaka, zajedno s Aristotelom i Erikurom
Dati smisao svojemu životu
Voltaire i "sretna budala"
Želi li svako ljudsko biće biti sretno
Sreća nije od ovoga svijeta: Sokrat, Isus, Kant
Umijeće da budemo ono što jesmo
Schopenhaure: Sreća leži u našemu senzibilitetu
Može li se novcem kupiti sreća
Emocionalni mozak
O umijeću da budemo pomnjivi... i da sanjamo
Ono smo što mislimo
Vrijeme jednoga života
Može li se biti sretan bez drugoga
Zaraza srećom
Individualna sreća i kolektivna sreća
Može li nas traganje za srećom učiniti nesretnima?
Od želje do dosade: nemoguća sreća
Budin i Epiktetov osmijeh
Mntaigneov i Zhuang-Zhuov smijeh
Radost kod Espinoze i Anandamayi Ma
POVEZANE KNJIGE

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing