RSS
Newsletter
Prijavi se!
PLITKO

PLITKO

Podnaslov: Što internet čini našem mozgu

Autor-i: Carr, Nicholas
Tematsko područje: Psihologija & osobni razvoj
Broj stranica: 325
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2011.
Kataloška cijena: 120.00 kn
Internet cijena: 112.80 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna
  • Stil pisanja: lagan, zanimljiv, uobičajen
  • Slikovni materijal: nema
  • Podrška zanimljivosti: kratke priče
  • Podrška lakoj primjeni: savjeti
  • Značaj na tržištu: svjetski hit
  • Prvenstveni čitatelji: profesori, svi koji se bave obrazovanjem, studenti, široka publika
  • Opseg bibliografije: nema

Iz sadržaja:

Pas čuvar i kradljivac/ HAL i ja/ Živopisni putovi / Digresija o tome o čemu mozak misli kad misli o sebi/ Mentalni instrumenti/ Udubljena stranica/ Digresija o Leeju de Forestu i njegovom veličanstvenom Audionu/ Mediji najopćenitije prirode/ Slika i prilika knjige/ Žonglerov mozak/ Digresija o elastičnosti testova inteligencije/ Crkva Google/ Pretraživanje i pamćenje/ Digresija o pisanju ove knjige/ Stvar kao ja/ Epilog/ Ljudski elementi

O knjizi:

Nicholas Carr, bivši urednik časopisa Harvard Business Review, proslavio se člankom „IT Doesn't Matter" (2003) pa knjigom Does IT matter? (2004) u kojima je branio tezu da investicije u informatičku tehnologiju daju sve manju stratešku prednost tvrtkama, i da IT (za tvrtke kojima informatika nije središnja djelatnost) postaje sve više stvar infrastrukture a sve manje pitanje kompetitivne prednosti.

Plitko je ove godine ušla u uži izbor Pulitzerove nagrade, kao i Nagrade PEN-a, a kombinacija je najnovijih znanstvenih (prije svega neuroznanstvenih) istraživanja s autorovim osobnim iskustvom pisca, urednika, a sve više i konzultanta i govornika na poslovnim skupovima. Rijetko briljantno napisana (Carr je studirao književnost), pouzdana, to je gorko-slatka knjiga za svakoga.

Bez sumnje, ovo je dosad najuvjerljivije ikad napisano istraživanje intelektualnih i kulturnih posljedica Interneta. Usto što opisuje kako su „instrumenti uma" stoljećima oblikovali ljudsku misao - od alfabeta preko zemljopisnih karata, tiskarskog stroja, sata te računala - Carr tka fascinantan prikaz nedavnih otkrića u neuroznanosti. Naš se mozak, pokazalo se na temelju povijesnih i znanstvenih dokaza o neuroplastičnosti, mijenja ovisno o tome što doživljavamo. Tehnologije kojima se služimo kad pronalazimo, pohranjujemo i dijelimo informacije doslovno preoblikuju i prekrajaju naše živčane putove.

Dijelom intelektualna povijest, dijelom popularna znanost, dijelom kritika kulture, Plitko pršti nezaboravnim vinjetama - o Friedrichu Nietzscheu kako se hrva sa svojim pisaćim strojem ili Sigmundu Freudu kako secira mozak riba i rakova - pri svemu tome čvrsto se držeći dubokih pitanja o stanju psihe suvremenog čovjeka.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing