RSS
Newsletter
Prijavi se!
POSLOVNA STRATEGIJA

POSLOVNA STRATEGIJA

Autor-i: Kourdy, Jeremy
Tematsko područje: Menadžment
Broj stranica: 261
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2007.
Kataloška cijena: 279.00 kn
Internet cijena: 262.26 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna
Iz sadržaja:

POTICAJNE SILE NA DJELU/ Društvene, kulturne i komercijalne sile/ Ideje u praksi/ Zamke/ Racionalno ili intuitivno? Okviri donošenja odluka/ OSTVARENJE/ KONCEPTI I ALATI ZA STRATEŠKO DONOŠENJE ODLUKA/ Donošenje strateških odluka/ Smišljanje scenarija/ Strategije rasta/ Kompetitivna strategija/ Usredotočenost na kupce/ Znanje i informacija/ Upravljanje financijama i rizikom/ Prodaja, markting i odluke o upravljanju robnom markom/ Vodstvo

O knjizi:

Cilj je ove knjige pomoći onima koji moraju donijeti strateške teške odluke i pojasniti proces donošenja odluka. Prvi dio se odnosi na sile koje oblikuju glavne odluke, uključujući ideje, razvoj i potencijalne zamke. Drugi dio predstavlja praktičan uvid i navodi tehnike za upravljanje odlukama. Neke su od tih ideja već prokušane i isprobane. Druge, kao što su orijentacija na informaciju i teorija obrnutosti, tek su nedavno razvijeni pristupi koji liderima nude vrijedne tehnike i smjernice.
« Poslovna strategija uspješno educira menadžere u složenom postupku donošenja strateških odluka. Knjiga je udžbenik za studente prestižnih poslovnih škola u Europi i SAD-u i priručnik za poslovne ljude u svakodnevnoj praksi.
Poslovanje društva prepuno je važnih i manje važnih odluka koje mogu izazvati, ako su pogrešne katastrofalne posljedice.
Izuzetno složen postupak strateškog odlučivanja treba se temeljiti na znanstvenim modelima koji su provjereni kroz simulaciju i primjenu u praksi. Ti modeli uključuju i traže osmišljeni scenarij, strategiju i taktiku, poznavanje financija, procjenu visine i rizika, znanje marketinga i brojnih drugih alata nužnih za uspješno odlučivanje.
U donošenju uspješnih strateških odluka knjiga Poslovna strategija bit će vam od velike koristi.»

Peter Drucker (The Economist)

Suvremeni poslovni svijet oblikuju različite poticajne sile, a u isto vrijeme sve je zahtjevnija uloga menadžera u donošenju učinkovitih strateških odluka. Pod utjecajem poslovnog razvoja, tehnoloških inovacija, društvenih ili političkih događaja stvaraju se i novi stavovi, što izravno utječe na razvoj poslovne strategije. Knjiga Poslovna strategija, autora Jeremyja Kourdija, osvjetljava procese poslovne strategije, s posebnim osvrtom na koncepte i alate koji su potrebni za strateško donošenje odluka. Jeremy Kourdi je konzultant i autor nekoliko knjiga iz područja menadžmenta i poslovne ekonomije. Radio je s nekim vodećim organizacijama, među kojima su The Economist Group, London Business School te UK Institute of Management.
Knjiga Poslovna strategija podijeljena je u dva dijela, od kojih prvi dio govori o silama koje oblikuju glavne odluke, uključujući ideje, razvoj i potencijalne zamke. Drugi dio donosi praktičan uvid, a navedene su i tehnike za upravljanje odlukama. Strateške odluke su izbori koji određuju smjer i uspjeh organizacije. Iako se među strateškim donositeljima odluka uglavnom nalaze viši menadžeri i poduzetnici, sve odgovorniji za donošenje strateških odluka postaju oni koji su niže na hijerarhijskoj ljestvici. To se događa zato što hijerarhije u organizacijama postaju sve manje bitne, a sve je važnija njihova orijentacija na potrošača.
Izuzetno složen postupak strateškog odlučivanja treba se temeljiti na znanstvenim modelima koji su provjereni kroz simulaciju i primjenu u praksi. Ti modeli uključuju i traže osmišljeni scenarij, strategiju i taktiku, poznavanje financija, procjenu visine rizika, marketinško znanje i brojne druge alate nužne za uspješno odlučivanje.

Autor Jeremy Kourdi u svom Uvodu knjizi Poslovna strategija govori o važnosti prilagođavanja procesa donošenja odluka onom dijelu gdje on ima utjecaja, ali upozorava kako proces širenja odluka kroz organizaciju i primjena tehnika variraju od sektora do sektora. "Primjerice, pravne tvrtke su često konzervativne i hijerarhijski orijentirane i u njima dominira sama priroda njihove profesije, dok je karakteristika informatičkih tvrtki obično uprava 'odozdo prema gore', a ne 'odozgo prema dolje', što pak odražava izazove i kulturu njihove industrijske grane."

"Bit konačne odluke promatraču je nerazumljiva - često čak i samom donositelju odluke. Uvijek će postojati tamne i zamršene stvari u procesu donošenja odluke - misteriozne čak i onima koji su osobno u to uključeni." (John F. Kennedy, bivši američki predsjednik)

Naše iskustvo utječe na način na koji nešto radimo i to iskustvo nam pomaže razumjeti promjene. Međutim, ideje i rješenja koja proizlaze iz iskustava i ponašanja u prošlosti imaju ograničenu vrijednost. Prema autorovim riječima "važnije je znati cijeniti sile koje oblikuju poslovnu strategiju i ideje koje utječu na odluke i zamke tijekom strateškog razmišljanja, što će pak rezultirati učinkovitijim donošenjem odluka".

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing