RSS
Newsletter
Prijavi se!
PRIGODNE METE

PRIGODNE METE

Podnaslov: O militarizaciji mišljenja

Autor-i: Weber, Samuel
Tematsko područje: Ostalo
Broj stranica: 143
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2009.
Kataloška cijena: 169.00 kn
Internet cijena: 158.86 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna
  • Stil pisanja: zanimljiv
  • Podrška zanimljivosti: citati, kratke priče
  • Značaj na tržištu: jedinstvena knjiga na tržištu
  • Prvenstveni čitatelji: široka publika
Iz sadržaja - poglavlja:
Jedan jedini udar/ Načelo reprezentacije: Rimsko katoličko i politička forma Carla Schmitta/ Vrijeme rata: Freudova Pravovremena razmišljanja o ratu i smrti/ Uklanjanje Freudova Čovjeka Mojsija/ Umrežavanje, umreženi ratovi I pripovijedanje/ Mreža i sagovi

O knjizi su rekli:
Već sam način uporabe frazema i ideologema nakon Bushova vojnoga pohoda na Afganistan i Irak - prevetivna intervenicija, rat protiv terora itd. - pokazuju razmjere militarizacije. To nije pojam masivne ideologijske djelatnosti susprezanja "neprijatelja", nego je posrijedi imanentna logika diskurzivnoga odstranjenja svih onih koji demaskiraju glavni "cilj" takve retorike. Ono sto Weber minuciozno razlaže u ovoj knjizi jest nadilaženje egzistencijalne situacije smrti obilježene konačnošću. Ova knjiga, u izvršnome prijevodu Miloša Đurđevića, predstavlja nam autora iznimno zahtjevnoga i istodobno profiliranoga diskursa. Namijenjena je cjelokupnoj kulturnoj javnosti, a osobito teoretičarima književnosti i kulture, filozofima, sociolozima i politolozima.
Žarko Paić Sveučilište u Zagrebu

Ono što je možda najsugestivnije u ovoj knjizi jest njezin kapacitet ne samo da povećava naše razumijevanje određenih autora i tekstova kojima se bavi, nego i da se dotiče nekih od najakutnijih i najprečih etičkih i povijesno-političkih tema današnjice te da ih istražuje - rat, nasilje, tehnologiju, medije, nacionalizam i vlast. To što Weber tretira suvremene teme kroz leću našeg literarnog, filozofskog i psihoanalitičkog naslijeđa, možda najbolje svjedoči njegovo uvjerenje da se možemo baviti samo sadašnjošću a omogućiti budućnost učenjem historijskog čitanja. Ovaj visoko zahtjevan rad ponovno potvrđuje autora kao jednog od najboljih kritičara unutar i izvan akademskog kruga.
Eduardo L. Cadava Princeton University

Izuzetno važno djelo - primjer sveobuhvatnog i radikalnog promišljanja suvremene epohe.
Goran Gretić Sveučilište u Zagrebu Fakultet političkih znanosti

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing