RSS
Newsletter
Prijavi se!
SIGURNOST I MEĐUNARODNI ODNOSI

SIGURNOST I MEĐUNARODNI ODNOSI

Autor-i: Kolodziej, Edward A.
Tematsko područje: Poslovanje
Broj stranica: 172
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2012.
Kataloška cijena: 290.00 kn
Internet cijena: 272.60 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna
  • Stil pisanja: čitanje zahtijeva koncentraciju
  • Slikovni materijal: tablice
  • Značaj na tržištu: međunarodno priznati autor
  • Prvenstveni čitatelji: profesori, studenti, politički dužnosnici, specijalisti koji se bave međunarodnim odnosima i sigurnosti
  • Opseg bibliografije: opsežan

 

Iz sadržaja: 

UVOD U MEĐUNARODNU SIGURNOST I SIGURNOSNE STUDIJE/ Međunarodni odnosi i međunarodna sigurnost: granice, razine analize i falsifikacijske teorije/ Temelji sigurnosnih studija: Hobbes, Clauswitz i Tukidd/ Testiranje teorije sigurnosti: objašnjavanje nastanka i prestanka Hladnog rata/ KONKURENTSKE TEORIJE SIGURNOSTI/ Realizam, neorealizam i liberalni institucionalizam/ Ekonomski liberalizam i marksizam/ VREDNOVANJE TEORIJA SIGURNOSTI/ Biheviorizam/ Konstruktivizam/ Zaključci  

O knjizi:
 
Pitanje međunarodnih odnosa i sigurnost danas je najurgentnija i središnja tema političke znanosti. U plejadi istaknutih autora koji već desetljećima istražuju i kritički reflektiraju uznemirujuće fenomene međunarodne  politike i sigurnosti, osobito mjesto zauzima Edward A. Kolodziej, profesor Sveučilišta u Illinoisu i voditelj Centra za globalne studije.
 
E. A. Kolodziej minuncioznom analizom pokazuje poziciju i dimenzije sigurnosti u međunarodnim odnosima i međunarodnoj politici uopće. U tom sklopu on teoriju o sigurnosti testira na jednom od pojavnih oblika međunarodnih odnosa, točnije na bipolarnom modelu i njegovom slomu devedesetih godina prošlog stoljeća. Središnji dio ove knjige, a to su teorije sigurnosti, znatno doprinosi razumijevanju načina na koji različite škole poimaju opseg, značenje i ključne aktere sigurnosti, kao i elemente koji utječu na ponašanje države u međunarodnim odnosima. Detaljno analizirajući teorijske pravce - realizam, neorealizam, liberalni institucionalizam, ekonomski liberalizam i marksizam - Kolodziej olakšava razumijevanje njihovih ključnih razlika u poimanju države, nacionalnog interesa, moći i međunarodnih odnosa.
 
Zaključujući knjigu razmatranjem vrijednosti i aktualnosti pojedinih teorija, analizirajući njihovu mogućnost pružanja odgovora na današnje sigurnosne izazove, autor konstatira kako unatoč velikome opsegu djela koja se bave raznim problemima suvremenih  međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti, preostaje još mnogo posla u proširivanju znanja o sigurnosti i njegovom konstruktivnom korištenju koje bi bilo usmjereno na izgradnju stabilnih modela međudržavnih odnosa. On stoga poziva na interdisciplinaran pristup sigurnosti, uz oslanjanje na spoznaje svakog pojedinog pravca, kako bi se zadovoljili strogi kriteriji testiranja teorija, kao i praktične potrebe aktera u globaliziranom svijetu. Time se E. A. Kolodziej pridružio plejadi suvremenih autora koji svojim istraživačkim i publicističkim radom znatno doprinose širenju znanja o međunarodnim odnosima i međunarodnoj sigurnosti, a vrstan prijevod ove knjige na hrvatski jezik i zainteresiranu hrvatsku javnost približava svjetskim tijekovima u proučavanju ove vitalno važne grane unutar političke znanosti. 
 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing