RSS
Newsletter
Prijavi se!
SLOM LAŽNOG PROROŠTVA

SLOM LAŽNOG PROROŠTVA

Autor-i: Marić, Goran
Tematsko područje: Ostalo
Broj stranica: 319
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2015.
Kataloška cijena: 159.00 kn
Internet cijena: 149.46 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna
  • Stil pisanja: lagan, zanimljiv
  • Slikovni materijal: dijagrami, malo
  • Značaj na tržištu: spoj znanja i iskustva, prva knjiga u nas
  • Prvenstveni čitatelji: direktori, poduzetnici, politički dužnosnici, aktivisti udruga i organizacija, široka publika
  • Opseg bibliografije: nema

Iz sadržaja:

Predgovor / Projekt protiv izručenja Hrvatske / SAN I RAČUNI SLOBODE / Nostalgijom protiv vlastite države / In medias res s mjesta i vremena zbivanja / Zadaća države-dobro čitave zajednice / ..Porezni sustav - niti sustav niti porez / Legislativna i praktična dezorijentiranost... / OSTAJE TRAG SVAKOG ČINA /  RUŠENJE TEMELJA SUVREMENE HRVATSKE / OKULTNO ZLO(DJELO) / EGZIBICIONIZAM POREZNE UPRAVE / POREZNA EUTANAZIJA GOSPODARSTVA / UGOVOR O DARIVANJU IDENTITETA / VIZIJOM PREMA SLIJEPILU / SOTONSKI FONDOVI / IZVJEŠĆE PRIKRIVENIH ZALA / Slijepilo vlastitog razuma / Štednja u Ljubljanskoj banci / Kako oteti gusarski plijen /  Nagrada za zločin /  Credo banka, ubojstvo namah / Totem guverner / Sukcesija imovine bivše SFRJ - otimanje anacionalnih boema / Šegrtske ponzieve sheme za majstorstvo HNB-a / SLOM NEOLIBERALNE PARADIGME USTAJ I HODAJ HRVATSKA / Pogovor / Recenzije / Bilješka o autoru

Iz recenzije: prof. dr. sc. Ivan Lovrinović

Autor, dr. sc. Goran Marić je na poseban način pristupio pisanju ove knjige kako bi intrigantnim i zavodljivim stilom, ali i znanstveno stručnim pristupom zainteresirao čitatelja za ekonomske teme koje su po prirodi stvari  složene i teške. Kroz čitavu knjigu se provlači  gorak okus njegove spoznaje o svim promašajima u vođenju ekonomske politike i razgradnji supstance hrvatskog gospodarstva….. Čitavo vrijeme se osjeća njegov domoljubni naboj i kao da se stalno pita: što ste to učinili lijepoj našoj?

Ova knjiga je vrijedan znanstveni doprinos rasvjetljavanju zapostavljenih i u stranu gurnutih temeljnih i presudnih pitanja hrvatskog gospodarstva i društva, jer svjedoči o jednom vremenu i „ekonomskim razlazom Hrvatske s umom“.

Marić  hrabro i znalački razotkriva kreatore i nositelje ekonomske politike, "kumove" današnje depresivne ekonomske situacije. Marić ih smješta u „nezaustavljivi neoliberalni stroj“ u hrvatskoj izvedbi,  što znači  primitivan, bezobziran i pohlepan. Taj stroj je sintagmu tržišne ekonomije nametnuo kao mamac za podmuklu podvalu za uništenje srednjeg sloja i stvaralačkih potencijala hrvatskog društva.

Marić u knjizi razotkriva sve te podvale počevši od pretvorbe i privatizacije kao izvornog grijeha mlade hrvatske države, deviznog tečaja kune, stanja bilance plaćanja, državnog proračuna, pa do bankarskog sustava, vanjskog duga i dužničkog ropstva. Hrvatske političke elite, naslanjajući  se na „Washingtonski konsenzus“  kao propisani čudotvorni eliksir ozdravljenja s 10 preporuka tranzicijskim zemljama, slijepo su prihvatile tu panaceju, kako kaže Marić,  i „kao trojanskog konja je uvele u gospodarski prostor uronjen u hrvatsku ratnu i poratnu stvarnost“. Upravo o slomu njihova proroštva piše Marić.

Riječ je uistinu o jedinstvenoj knjizi koja se čita „u dah“, jer na povijesnoj vrpci novije hrvatske povijest smjenjuju se teme, osobe i problemi u raznim okolnostima i zapletima, te neosporne činjenice njihovog razornog učinka na ekonomiju i društvo.

Iz predgovora, Mihovil Bogoslav Matković, prof.,urednik

Živeći u Hrvatskoj, svjedočeći i proživljavajući njezinu svakodnevicu, uz sklonost  dubljem uvidu, neizbježno se nametnu dvojbe  i  zbunjenost.

Jednako  tako, govoriti o Hrvatskoj i njezinu putu u suverenost a ne uzeti u obzir političku i gospodarsku tranziciju, rasplet gospodarskog vlasništva , znači svakako promašiti, kretati se rubom stvarnosti a ne biti u njoj samoj.

I biti sporedan, površan, nekonzistentan promatrač ... 

Pristati na to, znači biti sudionikom plutanja rijekom svakodnevice, ili točnije rijekom hrvatske  indiferencije   Jer, počesto, u čovjeku sklonu  zaboravu, pojavi se želja  da i sam budeš dio te rijeke, da se prepustiš toj nizvodnoj struji realiteta ...

A onda pogledaš, zagledaš se  malo dublje i  oštrije u tu vodu, i vidiš da uza svu mutnost, da je prepuna svakojakog otpada, pa i neobična izobličena svijeta ...

Lako je ploviti niz tako mutnu rijeku, nije lako njome roniti. Autor Sloma lažnog proroštva, Goran Marić,  ima izazova, znatiželje, volje, hrabrosti ... zaroniti duboko u tu mutnu vodu, i izronjavati na svjetlo svakodnevice svjedočenja, zapise  o onome što je tamo vidio. A, u kategorizaciji meta-vrlina, često,  hrabrost znači ludost, reći će čovjekovo iskustvo. Znači, logika upućuje da je hrabrost nepraktična, kao i istinsko mesijanstvo koje vodi ravno u ekskomunikaciju, ali i samu egzistencijalnu ugrozu. Ako je sve tako u praktičnom svakodnevnom životu, što onda izabrati? 

Evo, Marić, bez ikakve dvojbe,  izabire put svjedočenja pripadnosti svijetu i vremenu koje mu  je darovano.

Ili, kako kaže filozof, svijetu u kojemu je ostavljen,  kojemu  je izručen. On to čini bez svečane grimase, bez zakletve, bez svečana obećanja. Ne natječe se pritom za mistera  suvremenosti, nego, po prilici, kad je već on izručen (ne)vremenu, ne slaže se, ne dopušta, da i Hrvatska bude izručena nevremenu.

Sasvim dovoljno  za projekt osobna izazova,  jedne osobne uloge,osobne sudbine....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing