RSS
Newsletter
Prijavi se!
SPORT U VREMENU GLOBALIZACIJE

SPORT U VREMENU GLOBALIZACIJE

Podnaslov: Sport i kapital

Autor-i: Škaro, Damir; Stipetić, Vladimir
Tematsko područje: Novi ekonomski i društveni procesi
Broj stranica: 227
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2016.
Kataloška cijena: 315.00 kn
Internet cijena: 296.10 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna, udžbenik
  • Stil pisanja: čitanje zahtijeva koncentraciju, stručan
  • Slikovni materijal: tablice, fotografije kolor, puno
  • Podrška lakoj primjeni: primjeri, preporučene procedure
  • Značaj na tržištu: spoj znanja i iskustva, prva knjiga u nas
  • Prvenstveni čitatelji: profesori, studenti, široka publika
  • Opseg bibliografije: opsežan

Iz sadržaja:

UVOD /RIJEČ AUTORA I /RIJEČ AUTORA II. /SVIJET U KOJEM SPORT POSTAJE GOSPODARSKA DJELATNOST / Eksplozija stanovništva svijeta /Proizvod svijeta, kontinenata i pojedinih zemalja /Životne prilike u svijetu 1870. - 2013. /Skraćenje radnoga vremena/  Sportske aktivnosti, korisnik kraćenja radnoga vremena /ŠIRENJE SPORTA U XX. STOLJEĆU DOVODI DO NOVIH PROIZVODNIH ODNOSA U XXI. STOLJEĆU /Tretman sporta u Europskoj uniji / Olimpijske igre napuštaju potkraj 20. stoljeća dogmu amaterizma u sportu / Univerzijada / Početci profesionalizacije sporta u masovnim sportovima / Boks /Nogomet, globalizacija i prodiranje poduzetništva /Najplaćeniji nogometaši i treneri svijeta /Najveći transferi u povijesti nogometa /Tržište igrača /Tržište menadžera i trenera /Doprinos sporta bruto društvenom proizvodu /Nogometni FIFA menadžeri / Troškovi i zarade od organizacije nogometnih svjetskih prvenstava / Američki nogomet / Hokej naledu /Košarka /Tenis / Automobilizam / Atletika /Golf / Etape u stvaranju sporta kao gospodarske djelatnosti / IZDIZANJE PROFESIONALNOG SPORTA U GOSPODARSKU DJELATNOST /Snaga sporta u društvu / Globalizacija kao ekonomski fenomen 21. stoljeća donosi promjene i u sportu /Profesionalizacija sporta u Europi i pretvaranje u gospodarsku djelatnost / Klub, osnovna poslovna organizacija u sportu / ORGANIZACIJA SPORTA KAO PRIVREDNE DJELATNOSTI -RAZDVAJANJE SPORTSKE REKREACIJE OD PROFESIONALNOGA SPORTA /Klub postaje osnovna jedinka sporta i vrši funkciju poduzeća / Klubom upravlja ili vlasnik ili dioničari / Izvori prihoda sportskih klubova i međunarodnih sportskih natjecanja; sve veće značenje televizije koja skupo plaća pravo prijenosa sportskih događaja / Sportski i rekreacijski centri / Klađenje na sportske rezultate /Strateške obveze razvoja hrvatskoga sporta /RASTUĆE ZNAČENJE SPORTA KAO GOSPODARSKE DJELATNOSTI - STANJE I PERSPEKTIVA /ZAKLJUČNA RAZMATRANJA /BIBLIOGRAFIJA /Knjige /Časopisi / Portali (popis portala koji su korišteni kao izvori) / AUTORI

O knjizi:

U ovoj knjizi težište je na prikazu prodiranja profesionalnog sporta kao gospodarske djelatnosti, koja ima sva obilježja privredne grane. Ona spaja, kako ističe dr.sc Mario Ančić, bogato akademsko iskustvo i osobnu predanost vrhunskom svjetskom sportu. U knjizi se sport gleda kroz oči ne samo vrhunskih znanstvenika, nego i sudionika velikih sportskih manifestacija.

Želja autora je pokazati kako je sportska djelatnost postala dinamičan sektor ekonomije sa stopom rasta većom od prosjeka ostalih grana, što ubrzava razvoj gospodarstva u cjelini.

Ova je knjiga prikazala evoluciju sporta i međusobnog odnosa sporta i društva kroz povijest te njegove promjene . Čitatelj ima mogućnost komparacije razvoja, strukture, djelatnosti i utjecaja svakog pojedinog sporta, naglašava prof.dr.sc Ivo Andrijanić, profesor emeritus, DIU Libertas.

Knjiga se bavi ekonomijom sporta, pisana na znanju, iskustvu i aktivnom osobnom sudjelovanju u vrhunskom svjetskom sportu, uz prikaz biografija vrhunskih svjetskih sportaša, a povezivanje dva zasebna velika područja, gospodarstva i sporta njezina je osnovna ekonomska vrijednost, istaknuo je prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Mogli bismo ju nazvati i svojevrsnom malom enciklopedijom jer u njoj se nalazi pregled BDP strukture svjetskog proizvoda, životopisi najpoznatijih svjetskih i hrvatskih sportaša, lista najpoznatijih svjetskih managera te pregled sportova po važnosti i težini . Vrlo su kvalitetne analize kao i statistički podaci koji čitatelju pojašnjavaju način djelovanja velikih sportskih organizacija te fenomen sporta kao jednog od vrlo važnih čimbenika gospodarstva. Spomenuti su i dobitnici medalja te sportski rekordi, a obrađen je i fenomen uključivanja sportaša u razne grane gospodarstva i politike. Provedena je i opsežna razrada sportskih disciplina te njihova vrijednost na gospodarskom tržištu. Posebno je poglavlje posvećeno i Olimpijskim igrama, koje su od amaterskog natjecanja prerasle u ozbiljan događaj koji generira znatan novac.


Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing