RSS
Newsletter
Prijavi se!
USPON NOVCA - FINANCIJSKA POVIJEST SVIJETA

USPON NOVCA - FINANCIJSKA POVIJEST SVIJETA

Autor-i: Ferguson, Niall
Tematsko područje: Ostalo
Broj stranica: 374
Uvez: Tvrdi uvez
Godina izdanja: 2009.
Kataloška cijena: 179.00 kn
Internet cijena: 168.26 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručna
  • Stil pisanja: zanimljiv
  • Slikovni materijal: lagane ilustracije, fotografije c/b
  • Značaj na tržištu: svjetski hit
  • Prvenstveni čitatelji: široka publika
  • Opseg bibliografije: srednji

Iz sadržaja - poglavlja:

Snovi o bogatstvu/ O čovjekovim obvez(nic)ama/ Mjehuri, mjehuri/ Povratak rizika/ Sigurno kao kuća/ Od carstva do kimerike/ Pogovor: postanak i pad novca

 

O knjizi:

Vrsni povjesničar Niall Ferguson slijedi trag novca i donosi nam priču u pozadini razvoja novca i financijskih sustava, od samog nastanka u drevnoj Mezopotamiji, do najnovijih poremećaja i kriza na, kako ga on naziva, planetu novca

Kršćani će reći da je ljubav prema novcu izvor svega zla. Vojskovođama je izvor mogućnosti i snage za ratovanje, revolucionarima ropski okov. No Niall Ferguson u 'Usponu novca' pokazuje da je novac zapravo temelj čovjekova napretka. Štoviše, otkriva i financijsku povijest kao ključnu sporednu priču cjelokupne povijesti. Kroz Fergusonov stručni objektiv velike povijesne događaje, likove i pojave ugledat ćemo u novom i jasnijem svjetlu.
Renesansna civilizacija odjednom će poprimiti bitno drukčije obrise: do procvata tržišta umjetnina i graditeljstva u tom je razdoblju došlo jer su talijanski bankari prihvatili arapsku matematiku. Zahvaljujući novim spoznajama, uvidjet ćemo da je uspon nizozemske republike zapravo plod velike pobjede prvog suvremenog tržišta obveznica nad nesolventnim habsburgovskim apsolutizmom. Osim toga, korijene Francuske revolucije pronalazimo u neodrživom porastu cijena dionica (burzovnom 'mjehuru') koji je izazvao jedan osuđeni škotski ubojica.
Ferguson objašnjava nastanak ključnih financijskih institucija i pojmova. Što je novac? Čime se bave banke? Koja je razlika između dionice i obveznice? Zašto uplatiti osiguranje, a zašto kupiti nekretninu? Što točno rade zatvoreni investicijski fondovi?

Ovo je i povijest sadašnjeg trenutka. Ferguson je posjetio New Orleans u eri nakon Katrine, pitajući se zašto slobodno tržište nije u stanju osigurati primjerenu zaštitu od katastrofe. U knjizi propituje i ishodišta aktualne krize izazvane prekomjernim odobravanjem rizičnijih hipotekarnih kredita. Što je možda i najvažnije, knjiga 'Uspon novca' nedvosmisleno pokazuje da će nova financijska revolucija unutar samo jednog naraštaja najveće zemlje na svijetu, Indiju i Kinu, izvući iz neimaštine i dovesti do bogatstva - riječ je o gospodarskoj transformaciji bez premca u cjelokupnoj čovjekovoj povijesti.
Ipak, glavna pouka financijske povijesti glasi: svaki će se mjehur prije ili kasnije rasprsnuti - prije ili kasnije pesimistični raspoloženi prodavatelji brojčano će nadmašiti optimistične kupce, prije ili kasnije pohlepa će se preko noći pretvoriti u strah. I upravo zbog toga, bilo da jedva spajate kraj s krajem bilo da plivate u lovi, ovo je idealan trenutak da shvatite pojavu i uspon novca. Zato posljednje poglavlje i nosi naziv, koji je mogao stajati i kao naslov same knjige, kako kaže sam autor: 'Propast novca'.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing