RSS
Newsletter
Prijavi se!
ZA SVIJET BEZ SIROMAŠTVA

ZA SVIJET BEZ SIROMAŠTVA

Podnaslov: Socijalna poduzeća i budućnost kapitalizma

Autor-i: Yunus, Muhammad
Tematsko područje: Novi ekonomski i društveni procesi
Broj stranica: 268
Uvez: Meki uvez
Godina izdanja: 2009.
Kataloška cijena: 125.00 kn
Internet cijena: 117.50 kn

Kvalitativne značajke

  • Opći karakter knjige: stručno-popularna
O knjizi:
Što bi se dogodilo kada bi se u okviru slobodnog tržišta stvorili uvjeti za rješavanje problema siromaštva, gladi i nejednakosti? Nekima se to čini nemoguće. Međutim, nobelovac Muhammad Yunus, profesor ekonomije iz Bangladeša, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, upravo to i čini. Kao osnivač Banke Grameen (u prijevodu s bengalskoga "banka za siromašne"), Yunus je uveo kreditne linije za siromašne - tzv. mikrokredite. Taj inovativni bankarski program, namijenjen uglavnom siromašnim ženama, temelji se na "malenim" zajmovima, često ne višim od 25 dolara. Ti zajmovi omogućuju siromašnim zajmoprimcima da pokrenu vlastite poslove i spase obitelji od siromaštva. U posljednjih tridesetak godina koncept mikrokredita proširio se u više od stotinu siromašnih zemalja i zemalja u razvoju, a mikrokrediti su pomogli milijunima najsiromašnijih obitelji.
U knjizi "Za svijet bez siromaštva", Yunus prvi put iznosi i zamisao o socijalnom poduzeću - potpuno novom načinu korištenja kreativne energije poslovanja kojim se rješavaju problemi poput siromaštva, zagađenja okoliša, neprimjerene zdravstvene skrbi, nedostatka obrazovanja... U ovoj knjizi on opisuje kako je zajedno s najvećim vizionarima među poslovnim vođama osnovao prvo socijalno poduzeće u kapitalističkom svijetu: kako je s francuskom tvrtkom Danone pokrenuo proizvodnju jeftinog ali hranjivog jogurta za pothranjenu bangladešku djecu, zatim kako je izgradio kliniku za očne bolesti koja je tisuće siromaha spasila od sljepoće... Knjiga nudi pogled na fascinantnu budućnost koju Yunus predviđa za planet koji će u jednom novom, humanijem modelu kapitalizma biti preobražen djelovanjem brojnih socijalnih poduzeća.

O knjizi su rekli:
"Socijalno poduzeće povezuje interese korporacija s gospodarskim razvojem na dosad neisproban način... Yunus ne poziva na rušenje kapitalizma; naprotiv, on poziva na njegovo prosvjećivanje."
Sheri Prasso, časopis Fortune
"Muhammad Yunus praktični je vizionar koji je poboljšao kvalitetu života milijunima ljudi u svom rodnom Bangladešu i u drugim dijelovima svijeta."
Los Angeles Times

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing