RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZANIMLJIVE KOLUMNE

STRATEŠKI ELEMENTI EDUKACIJE

STRATEŠKI ELEMENTI EDUKACIJE

Tržišnom uspjehu prethodi puno toga. Prvo: imati uspješne ljude. I drugo: omogućiti im da budu dobri.

Uspjeh je blještavi završetak duge priče. Kako kaže Richard Bennett: „Tim je sve! No, tim je završetak, a ne početak posla.“ Do tima treba doći! Ljude se educira, trenira, stalno istražujući nove učinkovite pristupe u tome.

Opširnije>>

KOLUMNA: KRIZNI MENADŽMENT IZMISLIO IACOCCA, 1978.

KOLUMNA: KRIZNI MENADŽMENT IZMISLIO IACOCCA, 1978.

Kad je poznati menadžer Lee Iacocca preuzeo vođenje Chryslera, treće automobilske kompanije u SAD‑u, u novinama je pisalo kako je "tvrtka u krizi", a zapravo je bila "tvrtka pred bankrotom", što je i Iacocca priznao: "Znao sam da je situacija ozbiljna, ali da je 'dramatično loša', nisam ni sanjao.

Opširnije>>

KOLUMNA: POKAZATI LJUDIMA PRIMJEROM (Majda Rijavec)

KOLUMNA: POKAZATI LJUDIMA PRIMJEROM  (Majda Rijavec)

Vođa je onaj koji zna put, ide tim putem i pokazuje ga drugima.
John C. Maxwell

Hrvatski znanstvenik dr. Marin Soljačić dobio je 2005. godine nagradu Američke udruge za optiku za najbitniji doprinos optici u cijelom svijetu. Tada je imao 31 godinu. U intervjuu za Jutarnji list izjavio je:
"Želio bih spomenuti moju profesoricu fizike iz MIOC-a Nadu Brković. Bez njenog truda, ja se ne bih danas bavio fizikom". Postoji li i u vašem životu osoba koja vas je nadahnula i bez koje danas ne biste bili to što jeste?

Opširnije>>

Kolumna: BIRANJEM ŽIVOTNIH CILJEVA BIRATE SREĆU!

Budite oprezni kad nešto zaželite; možda biste to mogli i dobiti!

Ako ste čuli za ovu izreku, vjerojatno je da niste previše razmišljali o njoj. Ili vas je i zbunila: zašto biste se trebali brinuti ako se ciljevi ostvare? Zar to ne čini ljude sretnima?
Kao i obično kad je život u pitanju stvari nisu baš tako jednostavne...

Opširnije>>

KOLUMNA: Društveno odgovorno poslovanje- moda ili potreba?

Možemo li biti sretnije društvo? Pokazuje se, još ne; za tu sreću potrebno je više davanja, manje uzimanja.

Piše: Goran Tudor

Društvo današnjice postalo je presloženo da bi funkcioniralo birokratskim upravljanjem odozgo, zasnivalo se na novoiznjedrenom (sumnjivom) sustavu kolektivnih vrijednosti. Kad o tome govorim, sjetim se vizionara Petera Druckera koji je decenijama prije nas opisao poduzeće kao „insitituciju društva", jednako kao što su to bolnica, fakultet, banka, sustav obrane... Od poduzeća se očekuje da cijelom svojom misijom i praksom služi društvu, kao što se očekuje to i od vrtića ili vatrogasaca.

Opširnije>>

TOP MENADŽER - NAJSLOŽENIJI POSAO NA SVIJETU

TOP MENADŽER - NAJSLOŽENIJI POSAO NA SVIJETU

Sredinom devedesetih 20. st., otac suvremenog menadžmenta, Peter Drucker, ustvrdio je kako je dosta siguran da će za petnaest godina upravljanje kompanijama biti potpuno različito od dotadašnjeg.

I evo, stigli smo u te godine, 2010-e. Druckera više nema, otišao je zauvijek 2005. No, potvrđuje se njegovo predviđanje da će upravljanje, naročito u velikim sustavima, postati „najsloženiji posao na svijetu", o kojem se stalno ispočetka mora promišljati, jer se i neprekidno mijenja narav biznisa i svijeta.

Opširnije>>

POČETAK NOVE GODINE, VIŠE STVARNE SREĆE. KAKO? (Goran Tudor)

Vlasnik i genaralni director kluba Dallas Cowboys Football Club, Jerry Jones, napisao je o šansama i rizicima uspjeha:
Igrač u američkom nogometu može se smatrati vrlo uspješnim, ako je u stanju ostati u igri cijelo vrijeme utakmice. U terminima poduzetničkog rizika, poznajem vrlo mali broj stvarno uspješnih ljudi koji su donosili ispravne odluke u mnogo više od 50 posto slučajeva. Međutim, postali su uspješni saniranjem gubitaka. I vraćajući se opet u borbu. Opširnije>>

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Izazivanje promjena

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Izazivanje promjena

Drage, suvišne stvari- svuda oko nas! 

Sve više sumnjam u naljepnicu na kojoj piše: „Pobjeđuje onaj koji umre sa najviše igračaka." Ta naljepnica gleda na nas sa TV i filmskih platana, istaknuta je svuda naokolo, na stranicama je novina, kruži ulicama i društvom, na automobilu je... Zaljepljena je na naše uspomene, navike i pouke iz obitelji, ureda i škole... Toliko je ima da se čini Božjom istinom deviza „Najbolji je onaj koji ima mnogo stvari" i „Uspješan je onaj koji kupuje i kupuje".

Opširnije>>

PONOVNO SI ČESTITAJTE, ALI BEZ SMS-a (Goran Tudor)

PONOVNO SI ČESTITAJTE, ALI BEZ SMS-a (Goran Tudor) Možemo si ponovno čestitati Novu godinu...
Uz Božić i Novu godinu 2008., kao i 2007., Hrvatskom je poteklo oko 40 milijuna SMS/MMS čestitanja. Velika brojka, kao i desetak milijuna kuna novca kojeg smo ostavili mobilnim operaterima. A možda je najveći dio toga bio tek puka forma.
Opširnije>>

KOLUMNA: Dobro je imati konkurenciju!

Tko si želi dugi vijek, najprije si mora poželjeti dobre konkurente.
Piše: Goran Tudor

Desetljećima je Intel bio "prvi i zadnji" proizvođač mikroprocesora u svijetu jer je bio - praktički jedini. Svoj je monopol bezobzirno čuvao, onako na monopolistički način, i u tome uspijevao sve do prijelaza u novi milenij, kad se lideru počeo približavati ozbiljan sljedbenik - AMD, proizvođač visoke tehnologije iz SAD-a.

Opširnije>>

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing