RSS
Newsletter
Prijavi se!

Tehnike za vaš daljnji razvoj: 10 PREPORUKA ŠTO NE GOVORITI DEPRESIVCU!

Postoje „pučki savjeti" i dobrodušne primjedbe koje nimalo ne koriste, ali zato izrazito štete osobi koja pati od depresije:

nemaju nikakva medicinskog opravdanja, ne upućuju na uzroke, a još manje na moguća rješenja i izlaz. Zaboravite na „akcije" poput donjih:

1. Trgni se!
2. Daj, razvedri se!
3. Oraspoloži se!
4. Čovječe, ne brini se, budi sretan/sretna!
5. Idi negdje pa se dobro zabavi!
6. Treba ti više seksa!
7. To si ti umislio/umislila!
8. Što ti uopće nedostaje, pa sve je u redu!
9. Ti stvarno nisi normalan/ normalna! Kukaš, cmizdriš...
10. Daj već jednom sazri!

ŠTO JE DOBRO ZNATI?

Depresija je biološka bolest središnjeg živčanog sustava koja najčešće nastaje nakon jakog i/ili dugotrajnog stresa. Provesti dvije-tri godine na stresnom radnom mjestu zato može biti opasno. Depresija može biti izrazito neugodna bolest - biti cijele dane neraspoložena, tužna, bezvoljna osoba... što ima gore? Postoji prolazna, slabija depresija, u trajanju do 15 dana, kakvih svaki čovjek prođe nekoliko u svom životu.
Ozbiljna, „prava" depresija je ona koja potraje nekoliko mjeseci i zabluda je da je čovjek može pobijediti usputnim tretmanom, sam, npr. pozitivnim mišljenjem ili jednim razgovorom s kolegom. Liječenje depresije je individualno, ali kod težeg slučaja obavezno se sastoji od „smjese" koju čine: odgovarajući lijekovi + psihoterapija + više aktivne rekreacije + odgovarajuća prehrana + neke odluke o promjeni sadržaja i stila života i dr. Kod teže depresije, ne treba očekivati da će svaka terapija brzo davati rezultate pa treba biti uporan i zajedno s liječnikom tražiti optimalnu „smjesu" tretmana. Dosta je važan „doživljaj" o liječniku kojeg osjeća pacijent (otvorenost, povjerenje, kooperativnost... ), a nekad će trebati otići i po tzv. „drugo mišljenje" tj. posjetiti još jednog liječnika.
Depresija nije ludilo - vrlo je mali postotak depresivnih bolesnika istodobno psihotičan. Oboljela osoba nema voljnog utjecaja na svoje stanje, ali može bez problema zatražiti liječničku pomoć. Psihijatarske su bolesti, a tu spada i depresija, druga najskuplja grupa bolesti u zemljama tržišnog gospodarstva (nakon bolesti krvožilnog sustava). Najveća pomoć depresivcu - uvjeriti ga da više ne treba patiti, da treba otići liječniku, da u liječenju treba biti dosljedan i strpljiv.
Kolegijalna podrška u uredu može biti dosta važna!
Depresija se uspješno liječi!
K.P.
PS: Prilog je u jednom dijelu temeljen na članku „Depresija i anksioznost bit će kuga budućnosti", autora Ozrena Podnara, prilogu Zdravi & Aktivni u tjednom časopisu Lider, proljeće, 2007.)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing