RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Aerobni tip vježbanja - velika korist!

Najveća je želja čovjeku da proživi dug i zdrav život, da se iznutra osjeća dobro.

Jedan dio čarobne formule, kojom se pusta želja brzo pretvara u praksu, jest redovita tjelesna aktivnost. No ipak, nije svejedno kakvo se vježbanje izvodi. Zasigurno ste čuli da postoje dvije vrste vježbe: anaerobno i aerobno (aero - dolazi od grčke aeros što znači zrak, svemir).

Anaerobno vježbanje podrazumijeva kratko i intenzivno naprezanje, poput sprinta na kratke pruge ili dizanja vrlo teških utega, u kojem slučaju kisik iz zraka nije potreban za rad mišića. Takav tip tjelovježbi liči na eksploziju za koju je jako važan činitelj kondicija i snaga.
Za očuvanje zdravlja modernog zapadnog čovjeka važnije je tzv. aerobno vježbanje. Pod aerobnim se podrazumijeva svako fizičko naprezanje:
1) koje se ritmički ponavlja i
2) koje traje neko vrijeme.
U razdoblju takvog vježbanja angažirani su mnogi mišići, ali i srce čija je uloga da čitavo tijelo stalno snabdijeva svježom krvlju s obiljem kisika. I baš zbog toga, takvo, aerobno, vježbanje je od važnosti za zdravlje čovjekova srca. Aerobno vježbanje utječe izravno na fizičko zdravlje čovjeka tako što uvjetuje:
· Sniženje krvnog tlaka
· Smanjen rizik od dijabetesa
· Smanjen rizik od osteoporoze
· Smanjen rizik od tumora
· Smanjenje, odnosno održavanje idealne tjelesne težine
· Jačanje imunološkog sustava (to vrijedi samo za umjereno vježbanje, dok intenzivni treninzi mogu imati i suprotan učinak)
Tome treba dodati i čitav niz psihičkih koristi, poput smanjenja posljedica stresa i ublažavanja depresije. Vježbanje smanjuje mišićnu napetost, a poboljšava raspoloženje (vidi poseban prilog o tome).
Isprika da ne znate što bi vježbali ovdje ne vrijedi jer postoji more aerobnih vježbi u čemu će svatko naći nešto što mu paše. Nekome će više odgovarati vježbanje u teretani na spravama, a nekome vježbanje određenih sportova u dvorani ili na otvorenom. Najpoznatije sprave za aerobno vježbanje su traka za trčanje, sobni bicikl, orbitrek i steper. Kako bi našli onu koja vam najbolje odgovara isprobajte ih što više. Ukoliko smatrate da su sprave dosadan i monoton način vježbanja, pomozite si! Vrijeme možete obogatiti sadržajima i prikratiti - čitajući neku knjigu ili časopis, slušajući muziku, gledajući TV (ukoliko ga teretana posjeduje), pričajući s osobom koja vježba pored vas, eksperimetirajući s raznim programima na spravi ...


Mnogi će umjesto spomenutim spravama prednost dati sportovima jer oni donose zabavu, druženje, natjecanje, kao velike dodatne koristi od rekreacije. Velika je prednost što se većina sportova može izvoditi u prirodi i na svježem zraku. Također, neke aktivnosti zahtijevaju više kalorija kad se izvode vani. Npr. pri vožnji bicikla u prirodi u akciji je čitavo tijelo, a kada se vozi sobni bicikl, gornji dio tijela je inaktivan. Najpopularnije aerobne aktivnosti na otvorenom su hodanje, trčanje, vožnja biciklom, rolanje, plivanje, košarka, skijanje.
Najgori je početak. No, zar i veliki Kineski zid nije započeo svoj život postavljanjem one prve cigle? Treba skupiti snage, donijeti „odluku života" i krenuti. Ljudi koji su sve to bogato iskusili kažu, nakon što su pronašli svoju idealnu rekreaciju, da teško mogu i zamisliti kako su nekada mogli živjeti bez svega toga i kako bi živjeli da im se to oduzme (vlastito mi iskustvo to dokazuje).
Na početku priče, pazite što birate. Izaberite onu tjelovježbu koja vam najviše leži, ono što volite. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da redoviti odlazak u dvoranu ili prirodu počmete osjećati više kao obvezu nego kao užitak. Od toga do preskakanja pojedinih termina i na kraju do potpunog prestanka, na žalost, nije predaleko.
Vježbajte redovito, pa makar i kraće. To je tijelu mnogo korisnije od napora kojem ga izlažemo vježbamo li silovito samo jednom na tjedan ili dva.


dipl.ing. Milna Tudor, nutricionistica

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing