RSS
Newsletter
Prijavi se!

DJECA IMAJU PRIMJER U RODITELJIMA (PREHRAMBENE NAVIKE)

DJECA IMAJU PRIMJER U RODITELJIMA (PREHRAMBENE NAVIKE) Prehrambene navike djece formiraju se najviše pod utjecajem roditelja i, nažalost, medija. Izvješće Medicinskog instituta (SAD) iz 2005. g. kazuje kako današnje reklamiranje hrane i pića dugoročno negativno utječe na zdravlje djece.

Međutim, ukoliko su roditelji dosljedni u provođenju ispravne „kućne prehrambene politike" još od najranijih dana svoje djece, mediji neće uspjeti poljuljati dobre temelje. Sa sigurnošću se može reći da je najučinkovitiji, ali i najlakši način kako djecu učiti pravilnim prehrambenim navikama - vlastiti primjer roditelja. Godine 2006. održana je i prva znanstvena konferencija na tu temu kojoj je cilj bio znanstveno istražiti majčino ponašanje u smislu „modela učenja zdravih životnih navika u djece". I dokazano je: majke su, često i nesvjesno, model za formiranje bilo pozitivnih bilo negativnih prehrambenih navika djece. To podsjeća na englesku izreku "Što kćer vidi, to i čini" („Duaghter see, daughter do.").

Također je pokazano da su preferencije djece za nekom hranom u jačoj vezi sa prehrambenim navikama majki nego očeva, i da je veza majka-kćer jača nego veza majka-sin. Čak je i zaključeno kako je upravo majčin izbor hrane najsnažnija metoda za učinkovitu kontrolu kćerine konzumacije određenih namirnica. Znači: Riječi ne vrijede ili slabo vrijede - vrijede djela! Primjerice, ako majka želi da joj kćer konzumira više mlijeka, voća, povrća i integralnih žitarica, onda i sama mora povećati njihovu konzumaciju, svakodnevno. Evo meni bliskog primjera: sedmogodišnja djevojčica moje daljnje poznanice barem jednom u dva mjeseca oboli od viroze, gripe, upale grla... U tim trenucima majka ju „šopa" voćem, što dijetetu predstavlja šok jer voće „običnim danima" skoro uopće ne jede. Naviku jedenja voća između dva oboljenja ne može ni steći jer to nije radnja majke; naime, majka ne voli voće, ne jede ga nikada. Pa se i ne može djete odgajati frazom: „Čini kako ti kažem, a ne kako ja činim!" Ne smije nam voće biti tek ukrasom zdjele na komodi!

Roditeljski primjer je također i model za razvoj navike svakodnevnog bavljenja sportom u djece. U tome se jednako slijede primjeri i majki i očeva. Stoga da bi vaša djeca usvojila zdrave životne navike, učite ih vlastitim primjerom. Ako želite da zavole i nauče jesti voće, povrće, integralni kruh, mlijeko i jogurt, da se rekreiraju ... pokažite im svojim izborom. To je najlakši način učenja, bez dugotrajnih priča, tumačenja, objašnjavanja... Živite svoj zdravi život, a djeca će kao male spužvice sve upiti. Podržimo ih danas - da kasnije, jednoga dana budu zdrava-sretna.

dr.sc. Milna Tudor Kalit

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing