RSS
Newsletter
Prijavi se!

DOBRA RIJEČ I PREHRANA PREDUVJETI SU DUGOM ŽIVOTU

Potraga za eliksirom života odnosno tajnom dugovječnosti traje od pamtivijeka. U čemu je „kvaka" i kako to uspijeva, pitamo se kada čujemo da negdje u svijetu postoji netko tko živi preko 100 godina. Postoje regije svijeta gdje je uobičajeno vidjeti takve rekordere u godinama života. Mnogi znanstvenici pripisuju to određenom stilu života, što se odnosi na prehranu, tjelesnu aktivnost i stanje duha. Tako kad govorimo o prehrani, slučajno otkrivene probiotičke bakterije pokazale su se kao dobri čuvari našeg organizma. Ruski znanstvenik Mechnikov istraživao je zašto su stanovnici Kavkaza tako dugovječni i na kraju to pripisao svakodnevnoj konzumaciji jogurta koji sadrži te vrste bakterija. Vjerojatno uz jogurt i neki drugi čimbenici čine paket dugovječnosti. Evo jednog primjera.
Prošle godine je u Kazahstanu tijekom popisa stanovništva sasvim slučajno otkrivena trenutno najstarija žena na svijetu, koja broji 130 godina. Sretna je i uživa u svojoj velikoj obitelji - 10 djece (od kojih je posljednje rodila u 64.-godini!), osmero unučadi, 12 praunuka i 24 prapraunuka. Na pitanja mnogih u čemu je tajna njene dugovječnosti, ona odgovara da su joj vedar pogled na svijet, dobra komunikacija, ugodan razgovor s dragom osobom te ples i pjesma pomogli da ni ne osjeti kako se godine redaju. Nadalje spominje kako je očito pogodila dobitan stil života: slatkiše je konzumirala rijetko, pridržavala se muslimanskog posta, izbjegavala lijekove, a koristila narodnu medicinu u slučaju bolesti.

I vi možete nešto naučiti od ove bake: smanjite ono što vam troši energiju u životu, izbacite tzv. „emotivne vampire" , a unesite ono što podiže raspoloženje i daje osjećaj ushita. I znanost je na strani bakine teorije: osjećaji i raspoloženje utječu na zdravstveno stanje našeg organizma, zadovoljstvo jača imunitet, a optimizam produljuje život. Ne zaboravite nježnost s voljenom osobom jer jedan poljubac i 10 minuta maženja dnevno smanjuje rizik od infarkta srca za 20%. A možete i ponešto od djece naučiti: djeca se dnevno prosječno nasmiju oko 400 puta i to iskreno, od srca, a odrasla osoba samo 13 puta, često samo s podsmijehom.

Učinite nešto dobro za svoje tijelo kroz sport i odabir pravilne prehrane. Poput bake, odbacite današnji sveučestaliji model prehrane: usput, na brzinu, preslatko i premasno. I naravno, krećite se, plešite, trčite, vozite bickl, nađite idealan sport koji će vam hraniti i dušu i tijelo.

 

 

dipl. ing. Milna Tudor, nutricionistica

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing