RSS
Newsletter
Prijavi se!

Društveno odgovorno poslovanje: BRIGA O OKOLIŠU U KNJIZI DOP, KOTLER

Postoje tako jednostavni primjeri u kojima možemo povezati okoliš i marketinške aktivnosti.

Uzmimo kao primjer tvrtku Dell koja ima preko 40.000 zaposlenih u 190 zemalja svijeta. Dell-ov cilj je u potpunosti se oprijedjeliti za proizvode i način poslovanja koji bi minimizirao korištenje po okolinu rizičnih materijala. Budući da elektronski otpad raste iznenađujućom brzinom, Dellovci su se dosjetili, i u okviru suradnje s Nacionalnom zakladom Cristina (NCF), Dellovi kupci mogu poklanjati opremu u dobrotvorne svrhe, smanjiti svoje sudjelovanje u gomilanju otpada, te možda i dobiti porezne olakšice. Nacionalna zaklada Cristina je neprofitna organizacija koja distribuira polovnu kompjutersku opremu javnim ustanovama i neprofitnim organizacijama koje pružaju pomoć djeci i odraslima s posebnim potrebama ili siromašnima.

 

Sličnu inicijativu 2000. godine ponudio je i Best Buy koji svojim kupcima omogućava da stare televizore, kompjutere, video rekordere i slične proizvode, donesu u neku od njihovih trgovinu. U prva dva dana akcije, skupljeno je 22 tone otpada. Troškovi rukovanja se naplaćuju za artikle s katodnim cijevima, a s lokalnim vlastima i tvrtkama za upravljanje otpadom uspostavljaju se partnerski odnosi. Koje su koristi za Best Buy? Omogućen im je povećan promet, učvršćuje se brend povezujući ga s pozitivnim vrijednostima.

 

1993. godine osnovan je Nike-ov tim za ekološku akciju kao primjer korištenja prikazivanja odgovorne poslovne prakse.  Zadatak grupe je  pronaći načine za smanjenje negativnog utjecaja na životnu okolinu. Nike se trudi uključiti u sve svoje pogone ekološku odgovornost. Uveden je novi simbol koji se pojavljuje na odabranim artiklima ili programima, etiketama, promotivnom materijalu...  

Više na ovu temu pogledajte u knjizi čuvenog gurua marketinga,

Philipa Kotlera DOP -Društveno odgovorno poslovanje

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing