RSS
Newsletter
Prijavi se!

Društveno odgovorno poslovanje-primjer: GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – VAŽNO I UGODNO SREDIŠTE ZAJEDNICE!

Društveno odgovorno poslovanje-primjer: GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – VAŽNO I UGODNO SREDIŠTE ZAJEDNICE!

Doseljenjem Gradske knjižnice Zadar na lokaciju u Ulici Stjepana Radića 1999. godine započinje njezino najuspješnije razdoblje, a preseljenje  najisplativijom zadarskom poslijeratnom društvenom investicijom.

Zatekavši se u njezinom ugodnom okružju i ozračju jedan je posjetitelj uskliknuo: „Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu. Drugo najljepše mjesto u gradu je njegova knjižnica.“
Knjižnica je postala svojevrsno kulturno središte, promicatelj urbanog identiteta, riznica znanja sa 240.000 knjižničkih jedinica (2013.)  Iskorak “preko mosta”, iz tijesnoga okvira povijesne jezgre Poluotoka, postao je tako još jedan iskorak Zadra u 21. stoljeće. Zadarska knjižnica u svom djelovanju slijede važne dokumente, kao - Izjavu o poslanju, Korisničku povelju, Kopenhašku deklaraciju, UNESCO-v Manifest za narodne knjižnice te IFLA Smjernice o narodnim knjižnicama, obavljajući šire aktivnosti u području cjeloživotnog učenja, poticanja čitanja, senzibilizacije za probleme zajednice, brige o baštini. Današnje knjižnice uronjene su u svakodnenvo životno biće sredine u kojoj djeluje. Filozofija „knjižnica – središte zajednice" generira i usmjerava sve aktivnosti. No, ono što GK Zadar kao ustanovu tog tipa čini posebnom i u širim relacijama prepoznatljivom jest iskorak prema građanima, jaka prisutnost u javnosti, proaktivno kreiranje novih i novih programa, jaki marketing i brendiranje svojih prepoznatljivih usluga. Prostori knjižnice dostupni su bez naknade mnogim korisnicima najraznovrsnijih programa i manifestacija, uz besplatnu najavu i tehničku podršku događanja.

Brendovi

 Među popularnim brendovima koje Knjižnica uporno promiče više od jednog desetljeća, ističu se redovne tribine na temu mora - Morski utorak, (od 2002.), pa „Svaštarnica“ koja komunicira sa tinejdžerima (od 2001.). Projekt Delmata rezultirao je pokretanjem Festivala dječje klape i osnivanjem Zaklade Delmata pri Knjižnici. Zaklada Delmata preuzima organizaciju povezanih događanja kao i skrb o digitalizaciji opusa kuma. Knjižnice Ljube Stipišića Delmate. Kumstvo nad Knjižnicom od 2012. naslijedio je Zlatan Stipišić Gibonni.

Projekt Perpetuum

 No doista specifičan je Projekt Perpetuum koji objedinjuje više sadržaja - dostavu knjiga na kućne adrese korisnicima koji nisu u mogućnosti doći u knjižnicu, razmjenu školskih udžbenika, besplatne instrukcije za učenike slabijeg imovinskog stanja, besplatne tečajevi računalne pismenosti, itd. Projekt se razvija od 2010. a posebna dodatna vrijednost mu je što se oslanja na rad pedesetak volontera što je i odraz vrijednosti društvenog kapitala Knjižnice. Umirovljenici ali i radno aktivni nastavnici i stručnjaci podučavaju u opremljenim prostorima knjižnice učenike zemljopis, matematiku, strani jezik, informatik (da bi pomogao druge jedan nastavnik-volonter putuje iz svog mjesta udaljenog 35 km ??? od Zadra). Studenti-volonteri održavaju radionice za mlade pod brendiranim nazivom HOW YES NO, podučavajući ih vještinama života (npr. kako da učenje nije mučenje, kako njegovati samopuzdanje i samopoštovanje, kako kazati „ne“ ...). Rast broja volontera i širenje njihovih aktivnosti zahtijevali su da se dva zaposlenika knjižnice dodatno educiraju za „menadžera volontera! Na „kućne svečanosti“ knjižnice (Dan knjižnice) pozivaju se i svi volonteri.Gradska knjižnica Zadar sa 44 zaposlenih pozicionirana je među hrvatskim knjižnicama kao uzorna, a među europskima primjer je dobre prakse. Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjelilo je Gradskoj knjižnici  Zadar priznanje "Knjižnica godine" za 2012., naglasivši kako je ona postavila  "najbolj temelj i standard za buduća dodjeljivanja priznanja“.  Dajući svom gradu stalno više Knjižnica Zadar opravdava atribut društveno odgovorne.

Mladen Mesar(članak prenijet iz knjige-planera Učinkoviti menadžer 2014.)

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing