RSS
Newsletter
Prijavi se!

Društveno odgovorno poslovanje - PULA – PRVI GRAD U SVIJETU CERTIFICIRAN PREMA NAČELIMA DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, sukladno normi IQNet SR-10

Društveno odgovorno poslovanje - PULA – PRVI GRAD U SVIJETU CERTIFICIRAN PREMA NAČELIMA DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, sukladno normi IQNet SR-10

Grad Pula - Pola dokazuje se na mnogi od dobrih načina: ima ciljeve, postupke i ostvarenja!

Pula je najveći grad Istarske županije i administrativni je centar Istre još od rimskog doba. Danas ima status velikog grada. 

Upravljanje gradom je organizirana u šest odjela i dvije službe, s 184 zaposlenika.

Da sveopća kriza ne mora biti alibi za apatiju, gradska uprava Pule dokazala je učinivši – može se reći – svjetski iskorak. Nakon obavljenog certifikacijskog audita, gradska uprava Grada Pule je u jesen 2014. dobila certifikat za sustav upravljanja društveno odgovornim poslovanjem (DOP) prema normi IQNet SR-10, koji sadržajno odgovara standardu ISO 26000. Do ovog trenutka samo su 63 tvrtke u svijetu uspjele ostvariti takav pothvat – od čega niti jedna lokalna uprava ni državna institucija.

Grad Pula je prvi grad u svijetu koji je službeno certificirao svoju orijentaciju i praksu prema DOP-u. Ovim certifikatom, dobivenim od strane agencije, Pula dokazuje kako je organizirana i usmjerena k održivom razvoju i kako „ljudima i svijetu želi pružati više od prosjeka, samoinicijativno, svojim sredstvima, planski i sustavno“ (definicija DOP).

 

Činom certifikacije odaslana je jasna poruka i građanima i javnosti, i to ne samo u Hrvatskoj. Grad se ovime želi distancirati od uvriježenog mišljenja o birokratskom i netransparentnom funkcioniranju javnih službi, postaviti visoke standarde rada i ponašanja. Želi na svaki način izaći u susret skupinama prema kojima je okrenut i kojima služi – svim dionicima.

Kako je dogodilo da jedna gradska uprava može s lakoćom realizirati projekte koji su za mnoge druge nedostižni? Sjeme uspjeha posađeno je 2007. godine. Iako jeto tada  izgledalo kao uobičajeni poslovni potez, čin implementacije elektroničkog sustava za upravljanje procesima i dokumentima se pokazao kao prekretnica, presudna točka u razvoju. Kao rukom odneseni, nestali su uobičajeni problemi svakog grada i institucije – traženje akata i predmeta, zagubljeni dokumenti, greške, nedostatak informacija, netransparentnost, pusti sastanci, pritužbe…

Kako je poslovni sustav doživio značajne promjene i radikalno drugačiji način rada, stabilizacija istog se postigla uvođenjem ISO 9001 sustava. Sljedeći je korak bila implementacija informacijske sigurnosti (ISO 27001) kako bi se od grešaka i zlouporabe zaštitio ne samo informacijski već i cijeli poslovni sustav, a na koncu i usluga građanima.

 

Ipak, glavni dokaz organizacijske superiornosti i poslovne zrelosti jest čin certifikacije društveno odgovornog poslovanja prema IQNet SR-10 normi.

Projekt je trajao šest mjeseci i na njemu su aktivno sudjelovalo više timova i odabranih zaposlenika. Usvojena je Politika upravljanja sustavom DOP grada Pule, donesen Etički kodeks, identificirani su i ocijenjeni dionici i njihova očekivanja, proanalizirani zakonski zahtjevi i usklađenost s njima. Sačinjen je i Akcijski plan društvene odgovornosti u 13 točaka.

Zanimljivo je spomenuti da je, iako to nije bilo obavezno, izrađen i nefinancijski godišnji izvještaj o radu sukladno smjernicama G4 – Global Reporting Initiative, što omogućuje praćenje i ocjenu napretka u DOP-u. U sklopu samoga projekta, Grad Pula postao je članom svjetske mreže odgovornih subjekata – UN Global Compact .

Veličina svega ovoga je u tome što je gradska uprava napravila kvalitetne pretpostavke za direktan i konkretan pozitivni utjecaj na svoju sredinu. Prema viziji, Grad Pula želi biti sve poželjnijim mjestom za život i rad ljudi – pa su sve ovo koraci koji ka tome neminovno vode. Nakon što je je projekt certifikacije završio, u gradskoj je upravi opet osviještena ona poznata maksima: biti društveno odgovornim je putovanje, a ne odredište.  Društveno odgovorno poslovanje je tek alat, a sretan i ugodan život grada i njegovih građana pravi cilj koji nas sve pokreće!

 

Boris Miletić, Gradonačelnik Grada Pule

listopada 2014,

 

za knjigu-planer UČINKOVIT MENADŽER 2015.

 

Fotografija: pixabay.com 

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing