RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Emocije stresa - ozbiljne negativne posljedice!

Znate li definirati osjećaje? Dobro, znate.
A što su to stresni osjećaji? Vjerojatno znate i to.
Riječ je o emocijama karakterističnim za stres. Emocije stresa nepovoljno utječu na zdravlje i zato ih smatramo negativnim, nepoželjnjim. Na poslu ih je mnogo i često, iz tjedna u tjedan su s nama.
Strah, panika, žalost, nervoza, napetost, sumnjičavost, uzrujanost, srdžba, neprijateljski odnos prema nekom, bijes - sve su to emocionalne posljedice i pratilje stresa i signal nama da nešto treba poduzimati, pogotovo kad znamo da će stresni uvjeti potrajati.
Naime, mnoga istraživanja, od kojih neka i sa po nekoliko tisuća ispitanika, pokazala su:
da osobe koje su trajnije izložene negativnim emocijama stresa dvostruko više poboljevaju od tzv. menedžerskih bolesti - poput čira na probavnom traktu, krvožilnih bolesti, infarkta te na koncu slabljenja imuno-sustava, zbog čega nas olakšano pobjeđuju i tumor i gripa (B. McEven, Sveučilište Yale);
da panika i nervoza povećavaju krvni tlak. O tome moraju voditi računa kirurzi uoči operativnog zahvata. "Ako mi pred operaciju neka žena kaže da ju hvata silan strah, ja operaciju moram otkazati", kaže C. Nezhat, poznati kirurg sa Sveučilišta Standford. "Strah i nervoza povećavaju tlak, zbog čega su krvarenje i komplikacije izgledniji", kaže on.;
da je od 929 muškaraca koji su jednom doživjeli srčani udar, triput više onih koji su ga imali ponovno (i umrli) jer su često i otvoreno iskazivali srdžbu i agresiju. Dobro je znati da se povećani rizik po srce zadržava u nama još dobrih dva sata nakon jake srdžbe, kao i to da osobe koje se lako predaju srdžbi s vremenom postaju osobe «naviknute i podložne srdžbi». Tako su o tome zaključili opet istraživači sa Sveučilišta Yale.

Sve ovo spominje glasoviti Daniel Goleman u svojoj kultnoj knjizi "Emocionalna inteligencija na poslu".
A sada pouka:
Stres zasigurno nećete uspjeti kontrolirati u njegovu prvom dijelu, dakle u poticaju. Stresori dolaze iz okruženja. Na primjer, šef vas izgrdi. Eto stresa. Hoćete li se zbog toga naljutiti i oneraspoložiti, to je drugi čin priče i mnogo ipak ovisi o vama.
Subjektivnu reakciju na stres sigurno je moguće (donekle) nadzirati. To je pitanje pristupa životu i njegovim problemima, pitanje osobnih kriterija i stavova te umijeća vladanja sobom i svojim emocijama. Još je srednjovjekovni N. Machiavelly kazao: "Najteže vladanje je - vladanje sobom"
Kao ilustracija ispravnog smjera neka nam posluži ovaj primjer:
Skupina srčanih bolesnika vježbala je kontrolu nad svojom razdražljivošću. Uspjevši u tome, smanjili su rizik od novog infarkta za 44% u odnosu na ostale bolesnike koji nisu ovladali tom rutinom.
Vrijedno pokušaja, zar ne?

dipl. ing. Milna Tudor, nutricionistica

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing