RSS
Newsletter
Prijavi se!

Učite engleski u Engleskoj: ISKUSTVA DRUGIH O NAMA

Dok smo po internetu tražili kako da obezbijedimo sebi sve potrebno za petnaestodnevni boravak u Londonu, naišli smo na kontakt gospođe Mire.

Već u rujnu 2010. godine smo počeli razmišljati o tome da posjetimo London, taj očaravajući grad. Odlučili smo to vrijeme iskoristiti i za usavršavanje našeg znanja engleskog jezika.

Dok smo po internetu tražili kako da obezbijedimo sebi sve potrebno za petnaestodnevni boravak u Londonu, naišli smo na kontakt gospođe Mire. Kontaktirali smo je i ona nam je pomogla oko svega. Uz njenu pomoć smo pronašli odgovarajuću školu, smještaj, karte za gradski prevoz  pa čak smo i avionske karte rezervisali preko web stranice koju nam je gđa Mira preporučila. Pomogla nam je da se tih 15 dana u Londonu, koji smo tada posjetili po prvi put, osjećamo kao da smo tu redovni gosti a njen odnos prema nama je bio tako srdačan kao da smo u posjeti kod najbliže rodbine.

U London smo stigli 8. januara, subota. Stan se nalazio u samom centru Londona. Što je najvažnije uopšte nije bio skup ako se u obzir uzme to da se nalazio na idealnom mjestu i da je bio tek renoviran tako da nismo imali problema sa kuhinjskim uređajima i slično. Došli smo kasno tako da smo sa gospođom Mirom, koja nas je sačekala u našem stanu zajedno sa vlasnikom, uspjeli obići samo naše susjedstvo. Sutradan je bila nedelja, tako da smo dan htjeli iskoristiti da obiđemo glavne znamenitosti Londona. Laganom šetnjom smo prošetali od stana, do „Big Bena" i prošetali do nekih znamenitosti koje su se nalazile u njegovoj blizini (katedrale,muzeji i sl.).

U ponedeljak je bio prvi dan škole.Bilo je više varijanti oko izbora škole, a odluku smo prepustili gđi Miri, koja je uzela sve faktore u obzir, npr. položaj stana, udaljenost, mogućnosti koje pruža sama škola i sl. Škola koju smo izabrali (Frances King School) bila je pozicionirana na odličnoj lokaciji, u sigurno jednom od ljepših kvartova Londona, a što je isto jako važno, tačno preko puta stanice podzemne željeznice.

Djeca su se, a mogu reći i mi, malo bojala da se možda neće moći uklopiti u taj sistem, djecu itd. Međutim svi su tamo veoma druželjubivi i pristupačni. Prvi dan smo trebali testirati znanje našeg engleskog, tako da su nas rasporedili u grupe. I djeca i mi smo se veoma brzo sprijateljili sa kolegama iz grupe. Najlepšej od svega je bilo druženje sa ljudima koji su tu došli iz Argentine, Brazila, Italije, Rusije, pa čak i Koreje. Na prvi pogled nam se činilo da škola traje predugo, ali je to vrijeme, s obzirom na pauze, jako brzo prolazilo. Djeca su sa svojim grupama svaki petak odlazila u neki od muzeja u Londonu. Međutim, nisu išli tamo samo u obilazak, nego su dobijali određena pitanja na koja je trebalo odgovoriti raspitujući se i tražeći informacije, naravno sve na engleskom. Nismo morali brinuti jer je bilo sigurno, i sve odlično organizovano. Inače smo mišljenja, za djecu - fantastično iskustvo. Svaki dan, poslije škole, obilazili smo određene znamenitosti Londona. Najinteresantniji su nam bili Big Ben, London Eye (na koji nismo uspjeli otići jer nije radio upravo u periodu kad smo mi bili tamo), Tower bridge, Tower of London, Madame Tussaud's (koji je vrijedio svake funte), Greenwich, stadioni Arsenala i Chelsea, City... Uspjeli smo obići i  malo manje poznate znamenitosti, te prošli kroz oblasti koje baš i nisu na dobrom glasu. Jako nas je iznenadilo to što supermarketi i hrana u njima nisu toliko skupi. Čak štoviše, jeftiniji su nego u našoj zemlji. Kao i pretpostavljam svi koji žele posjetiti London, brinuli smo se da li ćemo se moći tamo jeftino, a kvalitetno hraniti. Međutim za hranu u Londonu ne treba puno novca osim ako odlazite u restorane koji su jako skupi.

Vratili smo se u Sarajevo sa divnim uspomenama i namjeravamo opet posjetiti London ukoliko budemo u mogućnosti. Isplatila se svaka funta. Također smo jako zahvalni gospođi Miri, jer bez nje ne bi uspjeli na ovako jednostavan način sve obezbijediti.

Na kraju da podvučemo, ovako organizovano putovanje na kojem ćete uspjeti da spojite ugodno sa korisnim i pri tome ne brinuti ni o čemu, sem kako najbolje iskoristiti vrijeme u gradu koji svakako ima šta ponuditi, možemo iskreno svima preporučiti.

Mi smo svakako zadržali kontakt sa gđom Mirom i nadamo se opet nekom sličnom aranžmanu.

Amer, Sarajevo- mart 2011.


Ivona Marsanic nakon povratka u Zagreb, travanj 2009

 

Reality is back and my real life is back. I'm working, having dance classes every day, so my life is definitely back...
Of course you can give my email, I would be glad to share my experiences with anyone who wants to visit London. And I have to tell you, a friend of mine that I met in London (he is from Brazil) is coming to visit me next weekend so I'm so happy!

And my roommate is probably coming in June, so yes, I’m very pleased knowing that. Sometimes I miss London a lot, especially when I’m listening to the same music I’ve been listening there. And when it's raining, I remember rain in London...Plus, I have a postcard of Piccadilly Circus on my office desk. So, I’m looking at it everyday:)...Piccadilly is my favourite place in the whole London, I don't know why, most people are not so mesmerised by it, but Piccadilly made me feel peaceful (although it's crowded), fulfilled and happy.

Anyway, about your questions...Lessons in school start at 9:30, so I was leaving my room at 8:45. It was taking me 10-15min on foot to get to the South Kensington tube station. From there, I was taking District line via Richmond or Ealing Broadway. It takes 7 stops (around 15 min) to get to Stamford Brook. This is the stop where the school is. Oh, I’m so good, I remember everything:). So, I was arriving to school around 9:15, 9:20...

So, if you have any more questions, feel free to contact me.

Best regards,

Ivona

______________________________________________________________
Jako sam zadovoljna sa cijelim iskustvom u Engleskoj. Predavanja u skoli su
dobro organizirana, a profesori jako kvalitetni. Super je sto
su i polaznici iz svih krajeva svijeta, te svoj engleski koristis cijelo
vrijeme upoznavajuci nove ljude. U obitelji mi je bilo jako ugodno, gdja.
Elvina je jako ljubazna i pažljiva osoba i uvjek spremna ugoditi. A jos
jedna prednost je sto je obitelj smjestena vrlo blizu skole.
Kad bi dosla opet voljela bi biti smjestena u istoj obitelji.

Anđela Gruica
Cemex Split
Environmental Specialist - Environmental Department - Croatia

________________________________________________________________________

Zaposlenici iz Times Languages London agencije saslušali su moje želje i nakon toga predložili nekoliko opcija vezanih za odabir odgovarajuće škole i smještaja u Londonu. Uz njihovu pomoć, brzo i lako sam odabrala školu, smještaj i izvanškolske aktivnosti. Gđa Mira Armour, iz ove agencije, potrudila se da udovolji svakoj mojoj želji i time učinila moj boravak u Londonu veoma ugodnim. Ovim putem bih joj se željela zahvaliti na trudu i strpljenju.
Imam samo riječi pohvale kako za školu tako i za smještaj. Cijeli moj boravak u Londonu bio je jedno veoma ugodno iskustvo. Upoznala sam mnogo ljudi iz različitih krajeva svijeta s kojima sam ostala u kontaktu i nakon odlaska iz Londona. Sama škola je izvrsna, studenti su raspoređeni u manje grupe sukladno stupnju poznavanja engleskog jezika. Kroz konverzaciju se obrađuju interesantne i aktualne teme koje studenti i samo mogu predložiti.
Što se tiče smještaja, ja sam izabrali Imperial College (Beit Hall) i nisam pogriješila. Smještaj je vrlo sličan hotelskom smještaju, imate svoju sobi i kupatilo a u cijeni su vam uračunati noćenje i doručak. Beit Hall je smješten u predivnom dijelu Londona, blizu Hyde parka i Royal Albert Hall-a.
U kratko, boravak u Londonu i pohađanje škole London School of English bilo je prekrasno i nezaboravno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti!!!

Pozdrav,
Tijana

Tijana Husanović
Društvo Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg, Bosnia and Herzegovina

___________________________________________________________________________

Draga Mira

Bila sam jako zadovoljna vasom pomoci pri izboru colega, a i samim vasim programom i organiziranoscu, koja je jako pomogla smanjti zbunjenost ili stres pri odabiru colega kao i samom putu u Englesku . Vase konstantno provjeravanje da li je sve u redu kada sam stigla u englesku, te posjet i obilazak Londona sa vama mi je ulilo povjerenje i ljepi ugodjaj dobrodoslice i zbrinutosti s vase strane tijekom posjeta.
U Engleskoj mi se jako svidjelo, i samom colegu kojem sam bila. Posjeti malim gradovima oko Londona, i samom Londonu bili su jako ugodni kao i osoblje colega.
Sve u svemu bilo je to jedno ljepo putovanje i iskustvo koje bi svakako ponovila...naravno sa vasom pomocu.

Best wishes

Anera :)

Anera, 17. godina, Alexander School

____________________________________________________________________________

Na odlazak u GB na tecaj učenja Engleskog jezika, odlucila sam se gotovo impulzivno, tako da nisam uspjela postaviti svoja ocekivanja, jednostavno sam krenula, i moja odlucnost bila je nagradjena tokom cijelog mog boravka.
Jos dok sam bila u zraku iznad Londona i promatrala cijeli grad, i Temzu kako vijuga njegovim sredistem, pocelo je rasti uzbudjenje.
Na dolasku na Heathrow, vidjela sam vodica sa mojim imenom na kartonu, kako ga drzi visoko uzdignutog u zrak, "Nisam sama" pomislila sam.
Dok smo se vozili kroz grad i upijala novo okruzenje, gledala ljude svih rasa i nacija kako zive u jednom "sredjenom metezu" shvatila sam smisao rijeci "Cosmopolitan".
Moja "Host Family", Dorine & Wayne bili su jedan bracni par sa tri macke. Kuca je imala prekrasan zeleni vrt, a moja soba pogled bas na njega. Odmah u pocetku izgradili smo prisan odnos koji smo zadrzali do danas, tako da se za Bozic i Novu Godinu, osim razmjene cestitka i lijepih zelja, cujemo i telefonom "What's new in London". Rado se sjecam nasih zajednickih dorucaka.
U skoli upoznala sam ljude sa svih kontinenta a najviše Japanaca.
Nisam ni znala kakvo sam bogatstvo dobila upoznavajuci ih. A ovo smo ljeto u mojoj kuhinji zajedno kuhali Japanska i Korejska jela. I nije mi tesko u dva sata ujutro okrenuti broj telefona i reci: "Halo Japan".
Tempo u skoli bio je jak (http://www.londonschool.com), tako da sam puno radila i odlazila na sve vjezbe, posebno su me se dojmile vjezbe za naglasak (pronunciation). Sam, Julia, Shon, Ian, svi su oni zasluzni sto sam se osjecala kao dijete u prvom razredu kada uci prva slova.
Nakon cjelodnevnog ucenja odlazili bismo u "DOVE", bar na Temzi gdje bi jeli, pili i zabavljali se. Na tom smo mjestu uglavnom razbijali sram i postajali pravi prijatelji.
Subotom i nedjeljom uglavnom sam najvise setala Londonom, jer nastave nije bilo, tako da sam grad sustavno istrazila, pocevsi od najznacajnih stvari kao sto su Trafalgar Square, Piccadilly circus, National gallery pa do svega drugoga na što sam putem naisla. A tek uzbudjenje kad se ugledala Big Ben i Tower Bridge. Ili odlazak na Portobello market, subotom!
Posto je nocni zivot u Londonu narocito dinamican, desilo se cak i da sam naletila na modnu reviju gdje sam vidjela neke od poznatih modela. Sam jezik, Engleski, zbog kojega sam i dosla bio je samo dio cijeloga dozivljaja, ako pitate, da, progovorila sam u mjesec dana, iako ga nisam nikad ucila u skoli.
Na kraju, pri odlasku, osjecala sam da sam se promijenila, i da nisam bila dio tog svijeta samo na trenutak od mjesec dana, vec da sam zauvijek jednim dijelom ostala Londonerka. Jos se sjecam rijeci g. Ane: "Poslije Londona vise neces biti ista." Bila ste u pravu, Ana.
O odlasku u London razmisljala sam citavu godinu, a da ponovno idem samo sekundu.
Evo, prosla je par godina, a dojmovi nisu izblijedili. Poznavanje engleskog jezika doprinijelo je mome samopouzdanju kako u poslu, tako i u privatnom zivotu.
Slijedece godine, planiram ici ponovno da prikupim inspiraciju za kreativnost iz grada koji nikada ne spava.
Hvala Mira na podrsci, ohrabrenju i pomoci u odabiru skole i obitelji i svemu ostalome. Jos jednom svima hvala,i vidimo se na kavi u Kings Roadu.....

Iva

______________________________________________________________________________________

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing