RSS
Newsletter
Prijavi se!

ISPLATI LI SE BITI MORALAN?

ISPLATI LI SE BITI MORALAN?

Kažu da je u ljubavi i ratu sve dozvoljeno. Kažu da isto vrijedi za politiku i poslovanje. Nažalost, dobar broj hrvatskih menadžera može se opisati metaforom svinje-lisice.

Njihov se stil rukovođenja i poslovnog ponašanja temelji na lukavstvu i pokvarenosti. Naša javnost još uvijek prihvaća političke i gospodarske vođe koji zaobilaze zakone, ignoriraju moral, kradu, lažu varaju. Mnogi misle da tako mora biti i da je to normalno, čude se zašto nas svijet ne razumije i zašto ne možemo brže u Europu. Menadžer mora biti etičan. Ne samo zato što je to ispravno pa se dobro osjećamo, ili zato jer se takvim ponašanjem ostvaruju vrijedni ciljevi za društvo, nego i zato što je to ekonomski isplativije i efikasnije.

Nedavno sam od jednog pravnika saznao zanimljivu činjenicu. Japan je zemlja s obilno preko sto milijuna stanovnika, a nema bitno više odvjetnika od Hrvatske, zemlje s niti pet milijuna stanovnika. Zašto je tako?

Kad se dva japanska poslovna čovjeka, ili političara, rukuju da potvrde usmeni dogovor, obojica preuzimaju moralnu obvezu za koju jamče svojom čašću. Ne može li netko izvršiti preuzetu obvezu, makar iza nje stoji samo riječ, a ne potpisani ugovor, njegova karijera je gotova. On postaje nečasni čovjek s kojim više nitko ne želi imati posla. U takvom okruženju sudovi i pravnici imaju manje posla, jer među ljudima djeluju visoki standardi etike i morala.

Kakva je situacija s našim političkim vođama i poslovnim ljudima? Naravno, ima časnih iznimaka, ali svinja-lisica potpisat će ugovor, a onda će se pri izvršenju početi pojavljivati izgovori: Ne može robu isporučiti na vrijeme, ne može garantirati ugovorenu kvalitetu, ne može platiti u roku, ili uopće ne može izvršiti financijsku obvezu. Budi čovjek pa me shvati, a ako ne možeš, onda me tuži!

Moji američki studenti ponekad bi pitali u kakvom okruženju rade njihovi hrvatski kolege i koji su im glavni problemi. Ja bih im s osjećajem gorčine, ali iskreno pokušao objasniti da su njihove glavne noćne more: Hoće li kupac platiti robu koju su isporučili i u kojem roku (često je glavni dužnik država), hoće li im dobavljač dostaviti robu koju su već platili, hoće li ih pravni sustav zaštititi u roku kraćem od pet godina.

Gospodarsko okruženje u kojem su poslovni ljudi etični i odgovorno izvršavaju svoje obveze nije samo časno, ugodno i opušteno jer nas lišava noćnih mora, nego smanjuje troškove rizika i pravne podrške poslovanju te utječe na pad cijene kapitala. Takvo okruženje atraktivno je ulagačima jer je predvidivo i stabilno, a u njemu pravna država može lako i djelotvorno funkcionirati....
Isplati se biti moralan, ali samo ako su svi moralni.


prof .dr. sc. Velimir Srića    (prenijeto sa www.velimirsrica.com)

Misao iz našeg uredništva:Dugoročno se isplati biti moralan, a na tom putu se nešto ponekad i izgubi.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing