RSS
Newsletter
Prijavi se!

ISPRAVNA STRATEGIJA ŠIROKE FRONTE ("catepillar")

"Caterpillar pod Jimom Despainom" poučni je primjer široko zacrtanog paketa strateških promjena kojim vodstvo izvodi organizaciju iz nevolja i vodi je poslovnoj stabilnosti - tržnom vodstvu, profitabilnosti i timskom unutašnjem ozračju.

U menadžerskoj struci "novi Caterpillar" je metafora za revitalizaciju povjertenja i zajedništva uprave i zaposlenika.

 

Nerijetko se novopostavljeni glavni menadžeri daju uhvatiti u bezveznom poslu. Da bi očitovali brzinu i efikakasnost „nove metle koja dobro mete" krenu u početku svog mandata sa površnim, svima vidljivim, a zapravo posve nevažnim potezima: kažnjavanju zakašnjavanja na posao, zabranama privatnog telefoniranja, ograničavanjem kopiranja, ukidanja samostalnosti i ovlasti, računalne kontrole korištenja službenog interneta... Očituju da im ljudi ne znače mnogo! I kad „era uvođenja strogoće" prođe, kroz par mjeseci, nastupa strateški muk! Nedostatak vizije, pravih inicijativa i projekata su očigledni. Zbog takvih direktora vrijedi sjetiti se upozorenja: „Vođenje nije poza, vođenje je posao". A vrijedi i kazati: „Ono što uprava uspije dovršiti u prvih 100 dana obično su nedužne, nevažne stvari!" Zapravo, u 100 dana potrebno je tek predočiti strateške inicijative da bi kasnije zaredale i prave promjene. (Ova naša priča o „100 dana" naročito vrijedi za svaku novu vladu ili ministra. Čuvaj nas Bože ishitrenih poteza u prvih 100 dana!).

Najšira strateška fronta - ispravan put! A „sto dana" je fikcija!

Caterpillar je poznata globalna američka kompanija za proizvodnju građevinskih, poljoprivrednih i sličnih velikih strojeva čija je jedna tvornica postala doslovce bojno polje uprave i radnika, vlasnika i uprave, tvrtke i kupaca. Caterpillarova proizvodnja traktora na gusjenicama u ranim je 90-ima 20. st. upala je u velike nevolje. Slagala je gubitke, gubila kupce, nemilice trošila ugled, ostvarivala najlošije rezultate u cijelom Catepillaru. Raditi tamo bilo je neželjena sudba, muka, i tisuće zaposlenika učestalo je štrajkalo. Pokušaji uprave da čvrstom rukom nametne „red i rad", donijeli su seriju otkaza i novnog razdora. Povjerenja uprave i radnika nestalo je; i tako sve do 1996., kad s vrha kompanije stiže poruka: "Sredite stanje!" Time započinje drugi, vanserijski dio priče.

Posao novog glavnog menadžera preuzeo je Jim Despain. Zanimljivo, on nije završio fakultete, nije došao na vrh putem diplome poznatog sveučilišta, već penjanjem od „poda radionice do vrha". Suočivši se sa teškom zadaćom, Despain i svih njegovih 277 (ruko)voditelja, proučili su dugi popis nevolja, ispitali moguće smjerove. Proklamirali su, na što upozoravamo, tri glavna smjera: prvi, biti „tvornica - ugodno mjesto za rad", drugo, biti globalni lider u branši i treće - biti profitabilni. No, znali su da je najveća prepreka tome - loše unutarnje ozračje. Tvrtkom se dotad upravljalo na način iz „rimskog doba". Taj centralizirani, rigidni, birokratski sustav, bio je toliko tvrd i neelastičan da su ga konzultatnti uspoređivali sa „željeznim proizvodima koje tvrtka radi".

Poslovođa kaže: „Idi." Vođa kaže: „Idemo!"

Najteži zadatak uvijek je - promijeniti organizacijsku kulturu! Despain je izdvojio devet vrijednosti koje na nov način povezuju zaposlene i vodstvo. Nisu mijenjali ni program ni strojeve ni prodaju! Odlučili su mijenjati ozračje i afirmirati uvažavanje i povjerenje kao glavno načelo. U pogledu ljudstva podciljevi su bili: timski rad, predanost, usavršavanje, osnaženje zaposlenih da preuzimaju inicijativu, odgovornost i rizike. S tim u vezi uspostavlja se novi profil šefa: umjesto strogih nadzornika te propisivača pravila, jedinih   „pametnih" i jedinih donositelja odluka, šefovima je dodijeljena nova uloga: odgovornost za izgradnju, potporu i profesionalni razvoj timova, stvaranje pozitivnog okruženja za rad. U slučaju Catepillara najzornije se očituje nova funkcija suvremenog menadžmenta: učiniti znanje produktivnim!

Ono što je Despaina najviše proslavilo kao „čuvenog menadžera", bila je njegova vjera u „meke činitelje", u ljude. Služio se načelima - pravilima poput:

  • Dobro ponašanje daje dobre rezultate!
  • Ništa ne inspirira na zajedništvo i uvažavanje koliko čast i poštenje (vjerodostojnost).
  • Vođenje mora biti temeljeno na povjerenju, ne na snazi („Transformirajte vodstvo i cijela organizacija će to slijediti")

Despain i Iacocca - postavljaju putokaze

Despain je afirmirao novi „menadžment temeljen na (ljudskim) vrijednostima". Zahvaljujući njemu, 3000 sadašnjih zaposlenika tvornice traktora Catepillar, u „radu pronalaze radost i dostojanstvo, kreativnu slobodu i nevjerojatnu snagu uspjeha". Kroz nepune tri godine stvari su postale skroz nove: godišnji promet se penje na 250 milijuna dolara, tvornici ostaje 100 milijuna dolara dobiti, pokazatelji kvalitete i zadovoljstva kupaca rastu 16 puta. Zadovoljstvo radnika najviše je u cijelom Catepillaru! Velika promjena ostvarena je uz podršku tima čuvenog Kena Blancharda, savjetnika i autora serije knjiga One Minute Manager koji poručuje: "Organizacija koja koristi komandni način vođenja mora doći u nevolje." Uz direktore-komandante na koncu svi stradaju: kupci, zaposlenici, uprava i vlasnici. Jim Despain, kao svojedodbno i slavni Lee Iacocca iz Chrysllera, postao je čitani i slušani autor. Njihove slavne knjige, Autobiografija Lee Iacocca (tiskana u nas, M.E.P. d.o.o.),  te Despainova And Dignity for All: Unlocking Greatness with Values-Based Leadership, postaju putokazi o svestranom razvoju tvrtke u vrijeme krize. Danas su moderni menadžeri-dirigenti, koji zrcale poznati aforizam Jerzyja Leca: „Moram slijediti svoje ljude. Zar im ja nisam vođa!"

(objavljeno u časopisu Direktor u rubrici Novi menadžeri)

Goran Tudor, dir. M.E.P. d.o.o. → više o Goranu Tudoru

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing