RSS
Newsletter
Prijavi se!

IZABERITE CILJEVE PA RADITE USTRAJNO

Cilj omogućuje da akcija krene.
Dale Carnegie
Dale Carnegie je, naravno, legenda. Zainteresirao je milijune ljudi za rad na sebi. Svojim promišljanjima, savjetima i naputcima pomogao je mnogima da nađu sebe, a rukovoditeljima da postanu učinkoviti, motivirani i zadovoljni.
Sedamdesetih godina 20. st. Dale Carnegie je bio ono što kasnije postali Daniel Goleman ili Norman Vicent Peale. Držao je čuvena predavanja, pisao slavne knjige. Antologijska mu je knjiga „Psihologija uspjeha" (četiri dijela), koja i danas ima svježinu uspješnice.
Iz njegovih autobiografskih crtica možemo vidjeti da je nekad dovoljna samo jedna (važna) odluka da se izmijeni životni tijek. Svaka osoba u životu ima barem desetak prilika za takve presudne odluke.
Svoj radni vijek Carnegie je začeo neslavno, štoviše, bez imalo osobnog zadovoljstva. O tome iskreno kaže:

„S dvadeset i tri godine bio sam jedan od najnesretnijih mladića u New Yorku. Zarađivao sam za život prodavajući kamione, a pojma nisam imao ni što ih pokreće. Štoviše, nisam ni htio znati išta o tome. Prezirao sam svoj posao. Prezirao sam stan u kojem sam kao podstanar živio. Svake sam se večeri vraćao u svoju sobicu zlovoljan i s mučninom u želucu - razočaran, pun brige, gorčine i pobune. Znao sam da mogu biti samo na dobitku, a nikad na gubitku, ako napustim taj bijedni posao. Nije me zanimalo zarađivanje novca, htio sam proživjeti svoj život za kojim sam čeznuo i znao da je tu negdje. Donio sam odluku, ali takvu kojom je moja budućnost bila promijenjena. Zahvaljujući njoj, sav moj kasniji život bio je sretan i uspješan, više nego sam se smio nadati i u najpozitivnijim mislima.
Dakle, odlučio sam se za novi poziv. Kao nastavnik s diplomom, počeo sam u večernjim školama držati nastavu za odrasle. Tako sam preko dana bio slobodan čitati knjige, pripremati predavanja, pisati... I polako, ali sigurno gradio sam svoj novi posao, svoju novu karijeru, svoj novi život..."
Slijedeći učenje Dalea Carnegia, možemo razabrati njegovu preporučenu

STRATEGIJU UPRAVLJANJA CILJEVIMA

Izaberite ciljeve. Kad jednom stignete do cilja, uvijek se potapšite po ramenu, pohvalite sebe. Onda opet izaberite novi cilj. I tako redom. Uvijek nove načine. Ne zadovoljavajte se onim što ste postigli. Presudno je da je cilj ambiciozan ali dohvatljiv, da nije na Mjesecu. Imate li cilj, isplanirajte provedbu, radite neumorno, uspjet ćete. Primjer? Jack Gallagher u SAD! Prvo je poželio a kasnije i postao ravnatelj velike Sveučilišne bolnice "North Coast". Prije nego je počeo učiti za to, prodavao je auto-gume... Ne pomišljajte da ćete sve postići odmah. Nekad nećete potpuno uspjeti, nije suđeno. Treba istrajati. Izaberite prioritete. Veću energiju poklonite važnim ciljevima. Ne radite na mnogo ciljeva odjednom. Radite po redu. I, ponavljam, sa sigurnošću, uspjet ćete!

G.T.
Autorska prava pridržana.
www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing