RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Izazivanje promjena

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Izazivanje promjena

Drage, suvišne stvari- svuda oko nas! 

Sve više sumnjam u naljepnicu na kojoj piše: „Pobjeđuje onaj koji umre sa najviše igračaka." Ta naljepnica gleda na nas sa TV i filmskih platana, istaknuta je svuda naokolo, na stranicama je novina, kruži ulicama i društvom, na automobilu je... Zaljepljena je na naše uspomene, navike i pouke iz obitelji, ureda i škole... Toliko je ima da se čini Božjom istinom deviza „Najbolji je onaj koji ima mnogo stvari" i „Uspješan je onaj koji kupuje i kupuje".

Premda sociološka istraživanja kazuju da najveći broj tih stvarčica uopće nema svoju svrhu i da mjesecima i godinama leži nedirnuta po domovima, garažama, podrumima. Sobni bicikli, rekreativni čamci, pravi bicikli, muzičke linije, metar visoko naslagane kutije pune svačega, skije, role ... O odjeći da ne govorimo. Vikendice koje posjećujemo dva puta na godinu.
Potrošili smo novac, velik, teško stečeni, dosta često u besmisao. Pa se moramo sad upitati: zašto to (masovno) radimo? U velikoj većini slučaja samo zbog tzv. psihološke dobiti (zadovoljstva, dobrog raspoloženja) koje osjećamo tijekom šopingiranja ili vađenja stvari iz paketa i vrećica kad stignemo kući.


Kratko je to zadovoljstvo. Nakon njega ništa stvarno nije riješeno - opet smo tamo gdje smo bili. Uhvaćeni u klopku modernog, potrošačkog društva koje uistinu može funkcionirati samo ako stalno producira nove i nove vječite „nezadovoljnike". Kupujemo jer time bježimo iz stvarnosti, iz životu u kojem nas nešto nervira, napeti smo. Depresiju, zamor, stresne emocije, frustraciju... rješavamo novom kupnjom. Potrošačko društvo se definitivno dobro potrudilo da svoje članove temeljito odgoji u duhu dobrih nesretnih potrošača.

Kad već vidimo kako nam mnoge od tih stvarčica beskorisno otimaju životni prostor, nailazi drugo pitanje - zašto ih se ne riješimo? Leže po sobama, ostavama, zauzimaju prostor, moramo ih čistiti i premještati, za neke plaćati placarinu i registraciju. A kad bismo ih se uspijeli riješiti, naučili bismo neke prave lekcije iz života:

  • Neću kupovati „zgodne" stvari već one koje će mi život učiniti lakšim, ljepšim, ugodnijim, jeftinijim!
  • Nabavljat ću ono što odgovara mome pravom ja, što mi u nečemu pomaže!
  • Nije važno što imaju i nose kolege ili susjedi! Za sebe nose!
  • S modom i trendovima treba biti oprezan i nešto sporiji u kupnji. Tako ćemo se poštedjeti mnogih odluka zbog kojih smo kasnije požalili (uostalom, nije li moda iluzija koju neko tamo malo društvance iz svjetskog jet-seta nameće nama ogromnoj većina radi svoje zarade).

Najbogatija društva i najbogatiji ljudi nisu najsretniji. Daleko od toga. Pobjeđuje onaj koji ima jednostavan, smislen život.
(Odlična knjiga „Jednostavan život", autorice Ealine St. James potakla nas je da jednu njezinu priču presložimo i na ovom mjestu ovako izložimo.)

G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing