RSS
Newsletter
Prijavi se!

KADA PRIĆI ŠEFU? U POVOLJNO VRIJEME!

«Trebam šefa, na trenutak», zavapili ste.

A tajnica odgovara: «Sad nije vrijeme!» Kad ste se šefu ipak kasnije nekako «ubacili», ispratio vas je s poznatim: «sutra», «promislit ću», «naći ćemo pogodno vrijeme». Izgleda da su njegove misli bile negdje drugdje, daleko.

Trebate šefa? Trebate njegov savjet?

Osjećate da nemate dosta ovlaštenja. Stigao je rok za predaju vašeg izvješća. Želite ga izvijestiti o nečem važnom. Trebate nešto za sebe. Imate molbu...No, njegova vrata nisu nikome uvijek najšire otvorena! Zato je vaše da nađete onaj pravi trenutak i način prilaženja, i to onaj - kad će šef odlučiti i djelovati kako vama odgovara. Ako se znate uživjeti u tuđu situaciju, pomažete upravo sebi. Empatija - umijeće uživljavanja u tuđe stanje, važan je dio emocionalne inteligencije.
Loših trenutaka za pristup šefu je puno. Ne prilazite mu sa svojim «sitnicama» - ako je preopterećen važnim obvezama tog dana, pritisnut važnim rokom, upravo na teškom sastanku s još «težom strankom». Može vam zamjeriti, budete li ga smetali u onih nekoliko «mirnih sati» koje si je izdvojio za ozbiljan rad nasamo. Vaš šef nije robot, da bi bio bez emocija i oscilacija u energiji. Imajte suosjećanja, kad je - pod stresom, pogođen poslovnim ili privatnim događajem, emocionalno destabiliziran (ljut, žalostan, nervozan) ili naprosto, krajem dana, vidno umoran.
Ne prilazite mu ujutro, ako je tada redovito mrzovoljan. Morate svakako saznati u koji tip spada - u «ranoranioce» (oran već od 7 sati!) ili «kasno probuđene» (mrzovoljan i spor do 9!). Možete «promašiti» ne samo sat nego i cijeli dan, ako vam je šef tip čovjeka - meteroopata, preosjetljiv na promjene vremena. Želite li progurati neki svoj delikatan zahtjev, dođite šefu u dane kad mu „ide dobro». Svoju molbu ne otkrivajte odmah, već kasnije, kad ste se već u nečem suglasili, uhvatili zajednički ritam. Posebno je važno da šefa ne prekidate stalnim ulascima (grupirajte teme). I vi njemu trebate i možete pomoći da bude učinkovit u svom važnom poslu.
Dakle, ne okrivljujte zbog svojih poteškoća na poslu taj vječni „«raspored zvijezda»! Pobrinite se sami pa posložite zvijezde da vam više idu na ruku. Upoznajte dobro svog šefa, naučite prepoznavati njegove situacije.
P.S. Sve ovo vrijedi, još i više, kad se kao prodavatelj upucavate kupcu.
K.P.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing