RSS
Newsletter
Prijavi se!

KAKO NE MISLITI NA BIJELOG MEDVJEDA

Jači je onaj koji pobijedi sebe nego onaj koji pobijedi gradove.

(portugalska poslovica)

   Koliko puta vam se dogodilo da sami sebi kažete kako više nećete misliti na nešto što vas uznemiruje, a onda otkrijete da je sve o čemu mislite upravo to. Od ujutro do navečer sjetite se proganjajuće misli barem deset puta. „Neću misliti na njega" ili „Neću misliti da je to što me boli možda neka neizlječiva bolest" nepogrešivo dovede do toga da stalno mislimo baš na to.
   U jednom istraživanju ispitanicima je rečeno da u narednih pet minuta ne misle na bijelog medvjeda te da govore o bilo čemu što žele. Rezultat je bio da su se bijelog medvjeda sjetili i spominjali ga bar jednom u minuti! Iako im prije toga vjerojatno nije godinama padao na pamet. Zašto se to događa? Zašto je naša volja tako slabašna?
   Izgleda da je uzrok ovoj pojavi u nesvjesnim procesima koji se odvijaju u našem umu. Kad god sebi postavimo neki zadatak naš mozak nesvjesno provjerava ostvarujemo li ga. Tako kad sebi kažemo da moramo u četiri sata biti na aerodromu mozak stalno „nadgleda" koliko je sati, do kad se moramo spakirati, kad moramo pozvati taksi. I tako smo stalno pod pritiskom, svjesno i nesvjesno u mislima na aerodrom. Isto se događa kad sebi kažemo „Neću misliti na bijelog medvjeda." Naš mozak to shvati kao zadatak i stalno nesvjesno provjerava ostvarujemo li ga. Kao da se stalno pita „Mislim li na bijelog medvjeda?" Jer zadatak nam je da ne mislimo na njega! I dakako da nam onda bijeli medvjed stalno pada na pamet i ne možemo prestati misliti na njega iako jako to želimo.
   Što učiniti? Možda zvuči paradoksalno ali jedno od rješenja je da namjerno pokušavamo puno, što više misliti na bijelog medvjeda. Tada dolazi do zasićenja, mozak se "umori" i bijeli medvjed polako nestane iz naših misli. Gore navedeno istraživanje pokazalo je da ljudi manje misle na bijelog medvjeda ako im se da uputa da misle na njega! Drugo je da si kažemo - svejedno mi je mislim li na medvjeda ili ne. Pa što onda ako mislim? Neka ga. Ne ljutim se na sebe ako ga se sjetim.
Naš um očito funkcionira na mnogo kompleksniji način nego što nam to na prvi pogled izgleda.

Majda Rijavec

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing