RSS
Newsletter
Prijavi se!

Zdravi život u poslovnom svijetu: KAKO ODABRATI REKREACIJU?

Zdravi život u poslovnom svijetu: KAKO ODABRATI REKREACIJU?

Od probavnih do srčanih bolesti, od bolesti kostiju do visokog šećera, od ... do... - bezbrojne tjelesne poremećaje i bolesti donosi nam «moderni život».

No, to nije sve. Stradava nam i psihičko zdravlje, pa smo: napeti, loše raspoloženi, zabrinuti, neotporni na promjene, bez volje za radom, u «bedu».

Najbolji, najbrži i najjeftiniji odgovor na sve je - redovita tjelesna aktivnost. Njome se pouzdano vraća dio ravnoteže pa bi rekreacija zaposlenih trebala biti u interesu svima - poslodavcu & zaposlenima.


Kako izabrati rekreaciju, sport ili tjelovježbu?

Hodanje, trčanje, plivanje, rolanje, biciklizam, odbojka, tenis, aerobik, plesna škola, planinarenje, kajakarenje, teretana, joga, streching, biciklizam ili role; nađite ono što vam daje najviše zadovoljstva i rezultata. Ali kako se odlučiti, ima li i tu neka dobra formula za uspjeh? Ima.
Da bi se dobivali trajno dobri rezultati (a ne odustalo od vježbanja već nakon 30 dana), i ovdje treba primjeniti tzv situacijski pristup, naći aktivnost koja svakom pojedinačno najbolje odgovara. Što je za Janka nije za Marka!
Kriterija za odlučivanje je više, a najvažniji su: 1) vaša ličnost, 2) zahtjevi radnog mjesta, 3) trenutačno psihičko stanje 4) životna dob, 5) tjelesna kondicija i građa tijela, 6) financije, 7) specifični, posebni ciljevi.

Razmislite, jer nije nevažno, što vam više odgovara:

· individualna ili grupna aktivnost,
· sa ili bez korištenja «mozga»,
· sa ili bez gađanja nekog cilja,
· sa ili bez natjecanja,
· sa kraćim ili duljim učenjem,
· na otvorenom ili u zatvorenom prostoru,
· s malo ili puno komunikacije?

Vrsta tjelesne aktivnosti - prema tjelesnoj kondiciji i građi tijela:

Ako se dugo niste bavili nikakvom tjelesnom aktivnošću i niste u nekoj kondiciji, najbolje je izbjegavati sportove koji zahtijevaju brzinu i veliki napor (poput tenisa, nogometa, badmintona), a odabrati one u kojima je napor ujednačenog ritma (poput plivanja, vožnje biciklom, brzog hodanja). Kasnije, kako se stiče kondicija, može se preći na napornije vježbanje.
- Osobama krupnije građe odgovarati će sportovi koji zahtijevaju snagu i izdržljivost poput plivanja, tenisa, badmintona, dok će oni sitnije građe bolje rezultate postići brzim hodanjem, trčanjem, stolnim tenisom.

Vrsta tjelesne aktivnosti - ovisno o zahtjevima radnog mjesta:

Ukoliko cijelo radno vrijeme sjedite, leđa i kralježnica vam sigurno pate. Plivanje je najbolji prijatelj svih leđa. I pilates, gdje su vježbe sporije, ali visoko učinkovite u svrhu jačanja tijela i vježbama istezanja, može biti idealan izbor za čuvanje zdravlja leđa.
- Ukoliko vam je posao stresan, odlično riješenje da u njemu ne izgorite je sport. Svaki sport pomaže ublažavanju posljedica stresa. Na vama je da izaberete - želite li: blagotvorni učinak vode tijekom plivanja, rješavanje negativne energije tijekom boksanja na vreći, zanosni boravak u prirodi, vježbanje uz odličnu glazbu (aerobic), nogomet s dečkima...

Vrsta tjelesne aktivnosti - ovisno o psihičkom stanju:

Tjeskobni, opterećeni brigama: aktivnost koja odvlači misao i oslobađa od nakupljenih napetosti, kao teretana, aerobic, igre, neka takmičenja, boravak u prirodi, planinarenje, rafting, jedrenje;
- Napeti, razdraženi, frustrirani: opuštanje pomoću joge, plivanje, ali i hodanje uz lijepo okruženje;
- Nesamopouzdani, nepovjerljivi, povučeni, razočarani: skupni sport, ali u poznatom društvu; također paziti da su suigrači tolerantni i/ili iste razine igračnog umijeća, kako ne bi došlo do napetosti i sukoba oko doprinosa. Takvi sportovi za vas mogu biti odbojka, aerobik, tennis, badminton
- Rastreseni, nekoncentrirani: aktivnost koja ne zahtijeva pažnju, preciznost ili razmišljanje, pa u obzir dolaze teretana, trčanje, plivanje, a ne košarka ili odbojka...

Vrste aktivnosti - prema posebnim ciljevima

­Ako ste usamljeni, a željni druženja i veselja, izabrat ćete - planinarenje, plesnu školu i drugo gdje su ljudi opušteni, dobre volje.
­Ako vam je na umu širenje vaše poznaničke mreže u svrhu posla, izaberite golf, tenis...

Vrste aktivnost - ovisno o vašoj osobnosti i crtama ličnosti:

­ Ovisno o tome da li ste otvoreni ili zatvoreni u sebe, dominantni ili prilagodljivi, takmičarskog duha ili željni samo igre kao takve, željni isticanja ili vam je status i ugled tada nevažan, pomodni ili tradicionalisti...., dobro promislite što će vam najbolje odgovarati.

Vrlo je važno izabrati pravu aktivnost, želite li pokupiti što više potencijalnih tjelesnih, psihičkih ili nekih drugih efekata koje rekreacija pruža. Naravno da to nije zauvijek i da možete mijenjajte sportove u skladu sa životnom dobi, promijeni motiva... Počmite umjereno, istrajte najtežih prvih 30 dana, pa 6 mjeseci. Kad sakupite 12 mjeseci staža, u svemu ćete sigurno već jako uživati. Možda ćete se i pitati: Kako sam mogao/ mogla funkcionirati bez aktivnosti koja mi čini toliko dobra.

Milna Tudor, Goran Tudor

Fotofrafija: pixabay.com 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing