RSS
Newsletter
Prijavi se!

KAKO PITI NA TULUMU I PRIJEMU

Svi stručnjaci koji prate utjecaj alkohola na društvo, i znaju sve njegove posljedice, bit će sigurno protiv svakog prekomjernog pijenja.

A mjera koju nam propisuju je «malo ili ništa». S druge strane, ljudi - praktičari, menedžeri, pa i psiholozi i komunikolozi, naći će opravdanja za prigodno društveno pijenje, kakvog ima uz svaki biznis, a negdje i previše.
U takvoj pat-situaciji vrijede sljedeći:

Trikovi koji će pomoći da pijete a ne popijete:

· Koristite malu čašu, onu od jednog decilitra.
· Dolijevajte učestalo (mineralnu) vodu u vino.
· Natočite barem jednom tijekom večeri čistu mineralnu vodu i pijte je pola sata (za to vrijeme ne unosite alkohol, što je cilj).
· Jedite i pijte. Ne pijte nikad natašte. Jedite masno (masnoća usporava unos alkohola iz probavnog trakta u krv).
· Napravite stanku između dva pića (ne 5 već 20-30 minuta).
· Maknite čašu izvan dohvata ruke (da se ne hvatate čaše automatski, kao što pušači nesvjesno pale cigaretu na cigareti).
· Ne miješajte pića. Ne zbog fatalne negativne sinergije, već da biste mogli bolje kontrolirati količinu popijenog alkohola.
· Nazdravite, ali ne morate ispiti do kraja (to je samo običaj).
· Ne prihvaćajte se natjecanja u ispijanju (odmah se predajte!).
· Neka je prst vina uvijek u čaši pa vam domaćin neće dolijevati.
· Pri kraju susreta uopće ne konzumirajte alkohol.

I što ste postigli? Pili ste sa društvom, unijeli ste manju količinu od one koja će vas slomiti, popili ste toliko da se oraspoložite, ali ne dospijete u stanje pripitosti ili pijanstva. Ostat će vam dovoljno koncentracije, razboritosti da možete kontrolirati svoje riječi i ponašanje. Ako i sjednete za volan imate šanse da balon ne pozeleni (za to vam je dovoljna samo jedna češe piva ili vina ili sasvim malo žestice, što ovisi o vrsti pića, veličini i stanju organizma). Za svaki slučaj, osigurajte da netko od vaših kolega pije sokove i bude svima zajednički vozač. U Engleskoj već svi tako rade. Oni iznajme autobus koji ih nakon tuluma razvozi po kućama. Sjetimo se i crne statistike: u pola prometnih nesreća koje se događaju petkom i subotom oko Martinja u Zagrebu jedan sudionik je bio pod utjecajem alkohola.

Dr. Željko Marinić (priručnik-planer "Učinkoviti menadžer 2000")

Više o ovoj i sličnim temama, možete počitati u prvoj knjizi kod nas s drugačijim, novim pogledom na život, u izdanju M.E.P:-a:

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOME SVIJETU - sa popustom!

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing