RSS
Newsletter
Prijavi se!

KAKO POVEĆATI UČINKOVITOST LIDERA?

KAKO POVEĆATI UČINKOVITOST LIDERA?

Važne uvodne postavke:

  • Učinkovitih lidera je bilo i u prošlosti, te od njih možemo učiti.
  • Liderstvo temeljeno na moći može biti učinkovito samo kratkotrajno.
  • Lider učinkovitost povećava određenim ponašanjem.


Od povijesti nažalost učimo daleko premalo. U 17. stoljeću ruski maršal Suvorov nije izgubio niti jednu bitku, makar i protiv brojčano nadmoćnih neprijatelja. U čemu je bila tajna? On je shvatio da su novo uvojačeni vojnici temelj uspjeha, te ih je vježbao i ohrabljivao da daju sve od sebe. Prema njima se odnosio s poštovanjem. Mnogi drugi lideri koristili su isto „tajno oružje". Čak su i stari grčki mislioci to smatrali najboljim načinom za vođenje ljudi. Pa zašto to i mi ne bismo koristili?

U brojnoj literaturi liderstvo temeljeno na moći naziva se „tradicionalnim liderstvom".  Promjene uvjeta poslovanja su sve brojnije i učestalije. Zato lider mora postati što više prilagodljiv, te nikako ne smije nastojati voditi poslovanje samo na ustaljeni način. Povijest pokazuje da je za istinskog lidera odlučujuće da ga sljedbenici smatraju pouzdanim odnosno vrijednim povjerenja. Oni će takvog lidera predano slijediti. Bez sljedbenika nema lidera! Lider mora sljedbenicima osigurati odgovarajuću izobrazbu kako bi mogli što učinkovitije obavljati svoje zadaće. On također treba stvarati optimističnu atmosferu putem pozitivne vizije budućnosti za zaposlenike, njihovu obitelj i državu. Učinkoviti lideri u svemu što čine jasno pokazuju predanost izvrsnosti, i naglašavaju da to vodi sigurnijoj budućnosti. 

U brojnoj literaturi su navedeni mnogi preduvjeti i ponašanja potrebna za učinkovitog lidera. Ovdje naglašavamo samo pet važnih ponašanja:

Prilagodljivost. Lideri moraju biti prilagodljivi promjenama. Charles Darwin je rekao:" Preživjeti neće vrsta koja je najjača, ili najinteligentnija, već ona koja je promjenama najprilagodljivija". Posao lidera je da pusti događanje promjena, i u nekim slučajevima, da djeluje kao katalizator. Najgore bi bilo da tvrdoglavo ustraje na starim načinima poslovanja i da time blokira napredak. Lider mora naučiti stalno propitkivati sve važne procese i postojeći način razmišljanja, i to imajući na umu prilagodljivost.

 

Pouzdanost. Lider stiče povjerenje zaposlenika čineći ono što je rekao da će učiniti. On stvara okolinu koja ohrabljuje svakoga zaposlenika.  Ako sljedbenici mogu potvrdno odgovoriti na sljedeća pitanja, tada je lider stvorio zdravu i motivirajuću okolinu:                                                                                                                    

Mogu li vjerovati svojem lideru?

Da li moj lider brine o meni?

Da li je moj lider predan izvrsnosti?

Stvaranjem čvrstog povjerenja lider ohrabljuje predanost svih sljedbenika i potiče njihovu odanost.

 

Znanje. Lider mora osigurati odgovarajuću izobrazbu i uvježbavanje kako bi postigao da sljedbenici budu osposobljeni za svoje poslove i odgovornosti. On potiče kreativnost i inventivnost, kao i timski rad. Izgrađuje svima dostupnu bazu znanja.

 

Optimizam. Lider razvija pozitivnu viziju budućnosti. Vizija usmjerava sljedbenike i potiče donošenje odluka sukladnih viziji. Ona također pomaže sljedbenicima predviđanje njihove budućnosti temeljene na vlastitim akcijama. Pozitivna vizija potiče i pozitivno ponašanje što je važno za sve zaposlenike a posebice za lidera.

 

Obzirnost.  Kao lider morate vrlo ozbiljno shvaćati svoje zadaće. Nikako ne smijete razmišljati u smislu „cilj opravdava sredstvo". Ako želite stvoriti predanost potrebnu za dugoročniji uspjeh, uvijek morate razmotriti utjecaj odluka na vaše sljedbenike. Lider ne koristi svoju poziciju za drsko vladanje. Što je dovoljno dobro za njegove sljedbenike dobro je i za njega. On također koliko god je moguće slavi uspjehe svojih zaposlenika. Odajte priznanje i pohvalite odmah nakon nekog postignuća. Vodite primjerom i ističite svoje vrijednosti.        

 

 

U Zagrebu, 19. listopada 2010.                                         

dr. sc. Ivica Oslić

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing