RSS
Newsletter
Prijavi se!

KAKO SA POSLOVNIM NEVOLJAMA (KRAVA I JARAK)

Na listi neposrednih povoda za slom živaca uvjerljivo vode sitne tričarije, ni spomena vrijedne u „normalnim oklonostima".

Više je ljudi eksplodiralo i „prolupalo" zbog puknutih žniranaca, zagubljenih ključeva, zaboravljenog mobitela, „auto neće upaliti" i sl. nego zbog pravih životnih i poslovnih problema. Kap po kap i prelila se puna čaša.

To najbolje govori o tamnoj naravi „puzajućeg stresa". Mali problemi, kad ih je mnogo i kad „traju li traju", na koncu više oduzimaju životnu energiju od jakih stresora. Puzajući stres je svojom podmuklošću opasniji od akutnog stresa. Pasivno navikavanje i prepuštanje „stresićima" najlošija je strategija koja se naplaćuje „zdravljem" već za dvije-tri godine. Jesmo li upali u takav stres, to možemo razotkriti tek na temelju prvih sigurnih simptoma stresa: glavobolje, umora, poremećaja spavanja i apetita, napetosti, zabrinutosti, potrebe za viškom kava, alkohola, pušenja, itd.

No, život i posao povremeno nam uvaljuju u krilo i velike (prave) probleme, koji se na mah čine nerješivim. Pa kako s njima?

Anne Mulcahy, izvršna direktorica u Xeroksu, sjeća se kako je došla do „alata" za samopomoć u teškim situacijama. „Dragocjen savjet kojeg sam dobila od jednog neobičnog i mudrog konzultanta, pretvorila sam u svoju poslovnu mantru. Kazao mi je: „Kad ti se sve čini kompliciranim i kada se osjećaš pretrpanom, razmišljaj u ovom pravcu. Postoje samo tri stvari. Prvo - treba izvaditi kravu iz jarka. Drugo - hladne glave zaključi kako se i zašto dogodilo da je krava upala u jarak. Treće, budi sigurna da si učinila sve da krava nikad više ne dođe u blizinu, niti da upadne u stari jarak". Od tada, uvijek kad se u Xeroksu govori o složenim problemima i promjenama, ja počinjem - s kravom i jarkom. Naime, prvi zadatak je otkloniti prijetnju, što prije se skloniti od posljedica teške situacije. Ne mozgati puno, već djelovati. Važno je preživljavanje. Na drugom je mjestu odgonetavanje razloga kako je do nečeg došlo. Ova se faza ne smije ni preskočiti ni pojednostavniti. Učeći iz prošlosti, gradimo novo djelovanje u budućnosti. Predviđaju se načini da se slične situacije ne ponove. Eto, to ti je sve. Tri koraka. Ta čudesna narodna jednostavnost sto mi je puta pomogla da čvrsto ostanem na zemlji".

G.T.

P.S. Prilog je preuzet iz našeg tradicionalnog priručnika-kalendara „UČINKOVITI MENADŽER 2006" www.manager.hr. Autorska prava pridržana. S veseljem najavljujemo kako su pripreme za "UČINKOVITI MENADŽER 2015", u tijeku!

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing