RSS
Newsletter
Prijavi se!

KAKO UREDSKOM PREHRANOM POMOĆI I ODMOĆI SVOM DUGOROČNOM ZDRAVLJU?

KAKO UREDSKOM PREHRANOM POMOĆI I ODMOĆI SVOM DUGOROČNOM ZDRAVLJU?

 

Mnogima je hrana samo dio dana koji se mora obaviti, pa moramo jesti, to se podrazumijeva, neki će reći. No hrana je puno više od fiziološke potrebe, ona utječe na naše raspoloženje, izgled i zdravlje. Još davno Hipokrat je rekao: Neka hrana bude vaš lijek i neka lijek bude vaša hrana!

 

Na samim počecima razvoja nutricionizma istraživana je povezanost određenih bolesti s prehranom. Tako su znanstvenici otkrili bolest skorbut koja nastaje uslijed nedostatka vitamina C u prehrani i beri beri koji nastaje zbog nedostatka vitamina B1. Kako se razvijala znanost o prehrani tako su i brojna istraživanja dokazala da  nepravilna prehrana uzrokuje razvoj određenih kroničnih bolesti od kojih su u stalnom porastu krvožilne bolesti, neki tipovi tumora i dijabetes tip II. Pretilost je jedna od posljedica nepravilne prehrane, a također se povezuje s razvojem navedenih bolesti. U Hrvatskoj je 2003. godine zabilježeno 35% prekomjerno teških žena i 48% prekomjerno teških muškaraca. Od toga 15% žena je pretilo, a muškaraca 31%. Zašto je pretilost uzela toliko maha u cijelom svijetu? Smatra se da su glavni razlozi:

 

 • Porast konzumacije procesirane hrane, gotovih industrijskih obroka & junk food!!!
 • Smanjenje izravne konzumacije agro- proizvoda (npr. svježe voće i povrće)!
 • Premala ili nikakva tjelesna aktivnost

 

Dobro je poznato da pravilna prehrana osigurava unos svih tvari potrebnih za rast, razvoj te održavanje normalne funkcije tkiva i organa, zadovoljava energetske potrebe, omogućuje obavljanje fizičkog rada te osigurava duži, zdraviji i kvalitetniji život. Niti jedna namirnica pojedinačno ne sadrži sve prehrambene i zaštitne tvari potrebne organizmu, ali svaka namirnica sadrži određenu količinu pojedinih nutrijenata. Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za svim nutrijentima važno je kombinirati namirnice te je stoga nužna raznovrsna i uravnotežena prehrana.

 

Jedan od velikih problema današnjice je ubrzan ritam života koji uključuje boravak na poslu veći dio dana. Čak jedan do dva veća obroka (ručak ili popularno gablec i doručak -ako ne stignemo doručkovati kod kuće) i dva međuobroka trebali bi imati na poslu kako bi naše tijelo kontinuirano dobivalo hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje. No često nije tako. Većina ljudi na poslu pojede nešto na brzinu i uglavnom odudara iz svih okvira pravilne prehrane. Dokazano je da nepravilna prehrana u uredu, što uključuje neredovite i nezdrave obroke, dovodi do razdražljivosti, nervoze, smanjene koncentracije i pada učinkovitosti, a da ne zaboravimo dugoročne posljedice po zdravlje i fizički izgled!

Kao međuobrok na poslu najbolji izbor čine čaj, jogurt, mlijeko, prirodni sokovi, voće, povrće, integralni keks, dvopek. Potrebno je izbjegavati gazirane sokove, usputne grickalice, umake i majoneze u salati i sendvičima, lisnata tijesta, fast food namirnice, čokoladice. Takve namirnice nas samo trenutno zadovolje što se tiče gladi i osobnog zadovoljstva, ali dugoročno nam samo štete, imaju visoku energetsku vrijednost, a malu prehrambenu vrijednost. Evo par primjera što nam donose najčešći usputni, ali ne tako mali grijesi prehrane u uredu: 

 

 • Pizza- 1 kriška 202 kcal
 • Krafna- 1kom 191 kcal
 • Kikiriki- 1/2 šalice 418 kcal
 • Kokice- 1 šaka 100 kcal
 • Čips- 1 šaka 110 kcal
 • Keks (s čokoladnom kremom)- 1 srednji 112 kcal
 • Čokoladica- 1 kom (55g) 280 kcal
 • Srednja porcija pomfrita- 337 kcal

 

Jedan od dobrih načina kako izbjeći nepravilnu prehranu tijekom radnog vremena je da kod kuće unaprijed pripremimo promišljeno gablec. Većina ureda uglavnom ima malu čajnu kuhinju gdje se takav obrok može konzumirati. Na taj način bit će manja vjerojatnost za odabirom nezdravog obroka u uredu kada uglavnom glad i umor odlučuju što ćemo pojesti!!!

Zapamtite tri glavna obroka dnevno i dva međuobroka neće vas debljati kao mnogi misle. Upravo suprotno, kada se jede samo jednom do dva puta dnevno u velikim količinama metabolizam se mijenja i tijelo će maksimalno iskorištavati energiju iz hrane, drugim riječima pospremat će zalihe upravo zbog straha kada će opet dobiti obrok.

Jedan dobar primjer koji mi se svidio su učenici iz Upravne i birotehničke škole u Zagrebu. Osmislili su projekt Pravilna prehrana kroz koji se bore za pravo na zdravlje i pravilnu prehranu jer su jedino srednjoškolci zakinuti što se toga tiče. Vrtići, osnovne škole i fakulteti imaju organiziranu prehranu, a srednjoškolci su primorani jesti sendviče, peciva i lisnata tijesta iz obližnje pekarnice. Ova skupina učenika poručuje: Jesti zdravo i uravnoteženo možda jest teško ali je i moguće! Potrebno je samo: volja, odlučnost, ustrajnost i dobra organizacija.

Njihova poruka vrijedi za sve, vrijedi pokušati, njima je uspjelo, zašto ne bi i vama, jer ipak, zdravlje je kao štednja, najveća korist dolazi na kraju!

 

dipl. ing. Milna Tudor Kalit, nutricionistica
U Zagrebu, 26.03.2010.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing