RSS
Newsletter
Prijavi se!

Kolumna: RODITELJI - VRIJEME JE ZA PRIČANJE PRIČA DJECI!

Kolumna: RODITELJI - VRIJEME JE ZA PRIČANJE PRIČA DJECI!

Carl Honore stajao je u redu za registraciju putnika na rimskom aerodromu Fiumicino kad ga se na obližnjem kiosku nešto jako dojmilo. Pultom se širio naslov: Kako ispričati djeci priču za jednu minutu. Zbirka „brzih priča“ u formi knjižice sadržavala je pedeset skraćenih, jednominutnih bajki. Eto, i pričanje je priča usavršeno!

Zbirku je mogao kupiti i kao CD sa snimljenim glasom. Ali što bi na to rekli pisci slavnih bajki i njihovi likovi? Hans Christian Andersen i Mala sirena, braća Grimm s Trnoružicom, te Carlo Collodi i njegov Pinokio, ili Ivana Brlić Mažuranić s Kosjenkom i Regočem? „Inovacijom“ bi Carl mogao riješiti svoj stari problem s četverogodišnjim sinom, a to je pričanje priča! U „pomanjkanju vremena“ otac bi priču nekad zbrzao ili bi odabrao onu kraću. Sin se bunio: „Užasno brzo čitaš.“ Na vratima bi Carl čuo: „Želim još priča, tata.“.

 

Hoteći kupiti i knjigu i CD, Carl se osvijesti: „Jesam li potpuno poludio?! Cijeli je svijet „velika škola ubrzanja“, a ja sam zamalo krenuo u novi napredni razred.“ Sjeti se i kako je termin „opsjednutost brzinom“ skovao američki fizičar Larry Dossey 1982. Dakle, Carl je kupio „običnu“ knjigu bajki, one koje se moraju čitati polako i dulje; na sreću svog mališana. I Carl je uskoro početo pisati svoju svjetski poznatu knjigu ....

 

Ja imam dvije kćeri. Maju i Milnu, i one se rado sjećaju tatinih priča prije spavanja. Kažu sada da ih onda nije bilo dovoljno (L), a jedna im je ipak bila najdraža. Dakle, ona teče ovako:

 „Jedan stari mornar odlučio je sagraditi drvenu barku. Kako mu oveća soba na prvom katu bijaše prazna, pretvori je u radionicu. Postavi kobilicu broda i krene. Radio je i gradio, pilio i zabijao. Volio je svoj budući brod i rad na njemu. Jedva je čekao svako narendo jutro da može posao nastaviti. Djelo je raslo i u pola bi godine barka bila gotova. Ali kako je porinuti u more? Nalazila se na prvom katu. Prozor je bio malen da je provuče kroza nj. Sav u čudu mornar, koji je bio bolji maštar nego praktičar,  pomisli – da razotkrijem krov? Ali kako težak brod podići uvis? Da ga prepilim na dva, tri dijela? Sjeti se da će demontirati brod i od zgotovljene građe izgraditi ga nanovo vani pod strehom. Radio je opet, još jedanput uživao u poslu. Napravio je tako lijep brod, ali takav koji može sam veslati. Mornar bi lješkario na pramcu, brog odmicao. Želio je nadoknaditi sve čega nije imao dovoljno tijekom svog teškog života. Mornarski kruh ima sedam kora!, kazao sam na kraju. „Kako kruh može imati sedam kora?“ upita mlađa kćer. Morao sam opet početi kombinirati.

 

Pričanje je priča tzv. spora aktivnost i ima smisla samo ako je spora. Kao i šetnja, vrtlarenje, crtanje, ćaskanje, štrikanje, pisanje, čitanje, šetnja s djetetom, listanje novina u gradskoj knjižnici, gledanje starih fotografija ili filma. Čovjek danas mora naći vremena za „spore sate“. Knjiga koja sve to opisuje zove se: Pohvala sporosti. Svjetski je hit, a napisao ju je Carl Honore nakon iskustva na onom aerodromu.

 

Goran Tudor

UM 2013

Važna poruka za 10.000 čitatelja Učinkovitog Menadžera:

Godišnja knjiga-planer  Učinkoviti menadžer 2017 izlazi iz tiska 10.11.2016. Naručite je i vi na vrijeme!

 

 

www.pixabay.com 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing