RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Kupujem, imam, dakle jesam

ZANIMLJIVE KOLUMNE: Kupujem, imam, dakle jesam

Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi manje kupuju iz racionalnih razloga, a više zbog tzv. psiholoških dobiti!

Uz kupljenu stvar osjećamo se sigurnije, važnije, ljepše, jednom riječju - jedinstveno! Po tome, ispada da kupovanje pridonosi psihičkom zdravlju. Može biti korisno. A može biti i skupo. No, može li za sobom ostavljati i neke druge, nove probleme?

Kad kupovanje postane neumjereno, nekontrolirano, tj. poprimi obilježja ovisničkog ponašanja, mogu nastati ozbiljne štete, i materijalne i psihičke. Nedavno izašla knjiga Kupujem, dakle jesam (A. Benson) bavi se takvim tzv. kompulzivnim kupovanjem. Šopingholičar uživa u činu kupovanja i zbog toga je spreman potrošiti veće novce nego ih može priuštiti. Tada pomažu kreditne kartice.
Šopingiranje je često u nekoj vezi s manijom posjedovanja. No, postoji i tamna strana posjedovanja. Kad smo previše materijalistički usmjereni, ako su nam stvari, nekretnine, novac... glavni "davatelji identiteta" i kriteriji za ocjenu drugih, nerijetko se javlja tendencija „nikad nam dosta"; nismo sretni, skloni smo anksioznosti i depresiji, imamo lošije odnose s ljudima iz okruženja.


Kao i u svemu ostalome, i pri kupovanju i posjedovanju javljaju se razlike između žena i muškaraca.
Muški su razlozi za kupovanje više praktične naravi i uglavnom su povezani s većim aktivitetom muškaraca. Zato u muškaraca možemo čuti ovakve izjave: "Moj motorkotač Hurley je najvrednije što imam. Gibam gdje hoću i kako hoću. On govori nešto o meni..."
Žene o stvarima češće govore kao o simbolima interpersonalnih relacija i o njihovoj emocionalnoj vrijednosti. Npr.: "Ova mi ogrlica mnogo znači jer mi ju je dala baka, a nju je ona dobila od svoje mame..."
Mladi i stariji? I ovdje se razlikuju. Stariji, kojima stvari mnogo znače, trebali bi u dom umirovljenika ponijeti što više svojih starih predmeta koje će im podržavati uspomene, a samim time i identitet. S mladima je drukčije - opsjednuti su markom. Nije važno koliko košta, koliko je funkcionalno, već da je "ime", sada. Simboličko je značenje toliko, da je mladac spreman platiti dvostruko za "marku" negoli za "no-named" proizvod iste kvalitete.


-------------
Priča ipak ima vedar konac, barem zasad: pravih šopingholičara ima tek dva do pet posto. Za njih na Zapadu već postoje specijalizirane ustanove za psihoterapiju te udruge samopomoći. Po ugledu na klubove ovisnika o alkoholu ili kocki.
Od prevelikog šopingiranja i od prevelike težnje posjedovanju najbolje se braniti usvajanjem (i pridržavanjem) određenih vlastitih kriterija. A tome u prilog može ići sljedeća mudrost:
Pametni su sretni s onim što imaju. Ne pate za onim što nemaju.
Predrag Zarevski

* Prilog je preuzet iz priručnika - planera „Učinkoviti menadžer 2006" koji iz tiska izlazi sredinom studenog 2005.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing