RSS
Newsletter
Prijavi se!

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ: Mreže poznanstava u životu

Prema nekim istraživanjima (SAD) suvremeni gradski čovjek osobno poznaje između 500 i 2500 ljudi.

 

Oni su njegov realni svijet, uz njih se veseli, tuguje, s njima radi ... To je njegova socijalna mreža koju čine - rodbina, prijatelji, poznanici, kolege, susjedi, prodavači kod kojih kupuje...

Što sve može mreža, jednom je pokazao psiholog Stenley Milgram (po knjizi Majde Rijavec i Dubravke Miljković Psihologija protiv zdravog razuma. Pročitajte!). Ljude koji su sudjelovali u vježbi (starteri), oni su bili iz gradova na zapadnoj obali SAD-a, zadužio je zadatkom da dobiveni pisani materijal putem ljudi iz svoje "mreže poznanika", dakle najkraćim putem, dostave nekoj slučajnoj, njima nepoznatoj osobi (cilju), na istočnoj obali Amerike. Kazano im je samo ime i prezime primatelja, posao i grad gdje živi. Dobili su i neke upute: "Ako cilj ne poznajete, materijale pošaljite nekome za koga smatrate da ga zna i bliži mu je od vas. Ako taj drugi ne pozna osobu, neka postupi jednako. U ovom natjecanju bolji će biti onaj koji do cilja stigne uz što manje posrednika, u što kraćem vremenu. Na taj će se način vidjeti snaga nečije "mreže".
Sad ćete vidjeti što mogu "veze"!
Dakle, skoro svi su lanci bili uspješni. Svaki ispitanik je imao do 10 karika, a neki samo dvije. Prosjek svih bio je 5 karika. Bolji starteri su sve obavili u 4-5 dana.

A što znači mreža za posao i karijeru?

Održavati tzv. stalnu mrežu poznanstava izuzetno je važno za osobni i poslovni uspjeh. To je jedna od 25 dimenzija danas veoma isticane emocionalne inteligencije (EQ). Slavni Daniel Goleman, u svojoj knjizi EQ na poslu, tvrdi da je utjecaj EQ na karijeru i život mnogo važniji od doprinosa prirodne inteligencije
(IQ):

70% EQ : 30 % IQ
Štoviše, za postati i biti veliki top-menadžer velike tvrtke, gotovo jedino je presudna EQ (80 - 90%). Ne znači to da menadžer može postati svatko pa i neinteligentna osoba. Ali da bi odskočio ispred svojih kolega, mora se isticati u vještinama EQ!
Jedan menadžer o tome kaže: "Na djelotvornost moga rada, uz mene i moje podređene, utječe barem još 20-tak presudnih ljudi, kojima ja ne mogu direktno upravljati. Osim, ako ih ne gledam kao na svoju mrežu koju brižno njegujem".

www.manager.hr

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing