RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Najsretnija zemlja na svijetu - Danska

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Najsretnija zemlja na svijetu - Danska Već tridesetak godina u mnogim istraživanjima sreće i životnog zadovoljstva prvo mjesto najčešće zauzima – Danska. Ovaj podatak izaziva radoznalost i znanstvenika i onih koji to nisu. U čemu je tajna sreće ove skandinavske zemlje?

 

Prije svega, Danska je izrazito socijalna država. Njezini građani imaju besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu na svim razinama. Njihova je država prva u svijetu po ulaganjima i skrbi za djecu i starije. Kad Danac ostane bez posla, država mu kroz sljedeće četiri godine osigurava 90 posto dotadašnje plaće. Dakle, kad su u pitanju svakodnevni životni problemi danski građani nemaju mnogo razloga za brigu.  

Znakovito je za "dansku sreću" i to da među građanima nema velikih razlika u materijalnom statusu - tamo nema iznimno bogatih ni iznimno siromašnih ljudi. Stopa kriminaliteta i nasilja je izrazito niska, tako da će na naslovnice novina dospjeti već i vijest da je netko neznatno ozlijeđen nožem. Ne treba zaboraviti da je zadnjih pola stoljeća Danska živjela u miru, bez ikakvih nacionalnih, etničkih i drugih sukoba.

Istraživači su također pokušavali otkriti što Dance razlikuje od građana SAD-a. Amerikanci su bogatiji, a na ljestvici sreće su oko ili ispod dvadesetog mjesta. Glavna razlika se pokazuje u području životnih ciljeva. Amerikanci su više usmjereni na materijalne ciljeve, žele postići sve više i više. Za razliku od njih, mnogi Danci izjavljuju kako bi radije imali lošije plaćen posao u kojem uživaju i koji im ostavlja dovoljno vremena za obitelj i prijatelje, nego bolje plaćeni posao koji im oduzima sve vrijeme i koji možda i ne vole. Oni shvaćaju da imaju puno, ali da ne trebaju imati sve. Svi moramo odlučiti što nam je u životu najvažnije, tako to čine i Danci. Tamo se zanimanja biraju manje prema novcu ili statusnom položaju, a više prema drugim kriterijima. Danci su skloni dosta vremena provoditi s članovima obitelji i prijateljima - što je još jedna tajna njihove sreće. Čak je 92 posto Danaca učlanjeno u neke društvene klubove koje država potpomaže - bilo da je riječ o sportu, plesu ili pjevanju.

Sve u svemu, Danska pripada u tzv. "postpotrošačko" društvo - u kojem ljudi imaju dovoljno novca, dostupne su im lijepe i kvalitetne stvari, ali im one nisu na prvome mjestu. Posao koji vole, ispunjeno slobodno vrijeme, druženje s obitelji i prijateljima, sklad zajednice - njihove su životne vrijednosti. I zato ih život nagrađuje srećom.

 

Majda Rijavec

Fotografija pixabay.com 

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing