RSS
Newsletter
Prijavi se!

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ! NEDJELJITIS – NESPOSOBNOST UŽIVANJA U ODMORU

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ! NEDJELJITIS – NESPOSOBNOST UŽIVANJA U ODMORU Stručnjaci za psihologiju rada razlikuju napetu nedjelju i frustrirajući ponedjeljak.
 

Ljudi "mrze" u ponedjeljak krenuti na posao jer im se ne sviđao posao i/ili radna sredina. No, napetost i nervoza koji nas obuzimaju nedjeljom uzrokovani su redovito nečim drugim - stresnom prirodom posla. Pritisak, prevelike obveze, problemi. Mozak neprestance "klepeće" i premeće nešto o sutra i o onom budućem! S time u vezi skovan je i novi termin - nedjeljitis, koji označuje dosta rasprostranjenu ljudsku tegobu - nesposobnost odmaranja zbog neprestanog razmišljanja o poslu. Umjesto uživanja u odmoru nedjeljom, blagdanom, u glavi se roje brige, planovi, strahovi, dvojbe! Budućnost "prekriva" sadašnjost, u sadašnjosti smo tek tjelesno, ali ne i mentalno. Nismo svjesni da nam se to događa. Kako kaže David Mischie u knjizi Budizam za prezaposlene/ Pronalaženje sreće u neizvjesnom svijetu, najveći dio naše dnevne aktivnosti je zabrinjavajuće nesvjestan. Tako je dok šećemo, objedujemo, sjedimo pred televizorom. "Nitko ne poriče potrebu analiziranja, promišljanja i planiranja", kaže Mischie, "ali ovdje nije riječ o tome. Riječ je o neprekidnom stanju besciljnoga unutarnjeg "klepetanja", bezvrijednog i silno iscrpljujućeg." Odjednom se zatekneš da tu gore imaš "luđaka na tavanu".

........

Jedan redovnik-novak zapitao mudraca kako provodi dan. Stari jogi odgovori: "Hodam, jedem, spavam." Mladi redovnik zbunjeno odgovori: "Ali i ja hodam, jedem i spavam. No ne osjećam se prosvijetljenim, niti je mir ušao u moju dušu." "Vidiš, velika je razlika između nas. Ja kad hodam, hodam. A kad jedem, jedem. Kad spavam, spavam. Kad razgovaram, razgovaram. Kad razmišljam ili čitam, to i činim. Je li i u tebe tako?" Novak je znao da nije.

............

Kako osigurati usredotočenost na ugodnu sadašnjost? Kako se doista odmoriti od posla? Neki treneri potiču da po stanu stavimo natpise: "O čemu razmišljaš?" To može prenuti, osvijestiti. Drugi savjetuju druženje s ljudima koji ne žive naš stil (npr. umirovljenici, stanovnici sela). Snažno misaono odvajanje postiže se svakom zabavom i određenim vrstama sporta (lagana vožnja biciklom i hodanje slabije su zaštićeni od "luđaka"!) Dobro je sljedeći tjedan isplanirati već u petak pa "mozak na pašu"! Neki u dane vikenda isključuju mobitele i ne gledaju e-poštu. Dakle, nađite načine da zaštitite svoj odmor, da se spasite od nevolje "nedjeljitisa".    

Katja Perić (Učinkoviti menadžer 2012.)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing