RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto jako dobro.Baš za dušu: PAČJA ŠKOLA ZAJEDNIŠTVA I TIMSKOG RADA

Kad sljedeći put ugledate jato pataka kako u obliku slova „V" leti prema jugu, do mjesta gdje će prezimiti, sjetite se i pravih razloga takvog rasporeda.

Znanstvenici su o patkama otkrili toliko toga lijepog da bismo svi trebali odmah krenuti u „timsku pačju školu".

Fantastično!

Evo lekcije!

Dok jedna ptica zamahuje krilima, stvara uzgon drugoj ptici koja u jatu leti neposredno iza nje. Leteći u obliku slova „V" čitavo jato na taj način uvećava domet leta za najmanje 71% u odnosu na moguć let samo jedne ptice. Drugim rječima, kad bi patke letjele svaka za sebe, na desetak metara jedna od druge, bez reda, umorile bi se brzo i malo za sebe učinile. Tako i ljudi, kad ih na okupu drži neki zajednički razlog i povezuje red i unutarnja organizacija  - brže, lakše i dalje stignu (putuju međusobno se ispomažući).

Kad neka patka izleti iz formacije, istog trena osjeti povećani otpor zraka pri letenju - i brzo se vraća u sastav jata. Imamo li barem „pačju pamet", rado ćemo se držati grupe koja teži istom smjeru.

Kad se čelna patka umori,, ona prelazi na samo začelje niza, a na čelu je smjenjuje druga ptica. Svima je u interesu da patka koja je dala puni doprinos uzme predah i odmori se, obnovi snagu za neku novu dionicu napora. Sve su članice grupe u ravnomjernom položaju u odnosu na napore grupe.

Patke sa stražnjih mjesta gaču, kako bi one naprijed poticale na održavanje brzine. Glasanje podsjeća na „zajedništvo u akciji". I ljudi u radnoj skupini se trebaju međusobno bodriti i poticati. Poruke onih otpozadi podržavaju one koji su trenutačno na čelu akcije.

I, na koncu, a to je posebno važno - kad se neka patka razboli ili se umori, te tako ispadne iz formacije, dvije patke se spuštaju na zemlju zajedno s njom kako bi joj pomogle i zaštitile je.

I timski bi pojedinac trebao osjetiti zaklon grupe, sigurnost, solidarnost. Tako raste privrženost svih svojoj grupi. Pmeđusobna potpora, podrška, pažnja, to treba svakom timskom životu.

Što kazati o patkama? Da im nije „malene pačje pameti" smrzle bi se zimi na hladnom sjeveru ili negdje popadale u more, umorne od predugoga leta.

Patke nam kazuju mnogo. U pačjoj se školi uči pravo zajedništvo.

Goran  Tudor
Sva prava pridržana
(prema priručniku-planeru Učinkoviti menadžer, 2002)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing