RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto dobro, baš za dušu: DRŽEĆI SE ZA RUKE SVE LAKŠE

Nešto dobro, baš za dušu: DRŽEĆI SE ZA RUKE SVE LAKŠE

Na ovu priču inspirirao nas je doživljaj Rabina Harolda Kushnera opisan u knjizi Zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima.

Kushner je ugledni američki rabin poznat kao pripadnik progresivnog krila judizma. Priča kaže:

Sjedio sam uz plažu i gledao djecu kako grade kule u pijesku. Marljivo su radili, kompletirali kitnjasti dvorac gradskim vratima, tornjem, jarcima s vodom, prolazima. Gotovo da su bili sve gotovi, kad naiđe val i sruši im dvorac – od njega osta tek gomila mokrog pijeska. Očekivao sam naravno  dječji plač, suze i bijes. Na moje iznenađenje, djeca su sjela, čuđenjem ispunila par trenutaka i onda se nasmijala. Malo zatim, počela su graditi novu kulu. Opet dlanovima utvrđivali kule, savjetovali se, dodavali jedan drugomu kamenčiće i drvca. Uživali su jednako i u ponovljenom poslu. I ta druga kula bila je lijepa, ali dosta različita od prve. Onda je naišao novi manji val i porušio im dio dvorca. Djeca su opet učinila neočekivano: uhvatila su se za ruke i krenula niz plažu. Podosta dalje od mene, spojili su se u kolo i počeli se okretati, plesati najradosniji ples koji sam ikad vidio. Uživali su, najglasnije dotad tog jutra!

 

Znamo da u svakom čovjeku ostane nešto djetinje za cijeli život. Ali začudno: tako ga rijetko osjetimo, gotovo nikad ga ne pustimo van. Jedan je filozof kazao kako je vrhovni smisao života – igra. A drugi da je to – umjetnost! Onaj dječji dvorac bio je očita umjetnost-igra.

 

No, ta djeca podsjećaju nas na nešto važno: sve stvari u našim životima, sve te složene strukture za čije stvaranje trošimo tako mnogo vremena i energije, izgrađene su od neke krhke i nestalne materije, kao od pijeska. Prije ili kasnije naići će neki životni val, nevolja, promjena u okruženju, i odnijeti mnogo, ili čak sve, što smo tolikim marom gradili misleći da je vječno – karijeru, status, novčane zalihe, kuće, poduzeća, dionice... dobro je s tim računati, pa se na „val“ nećemo ljutiti. I još nešto: oni, prvenstveno oni koji se drže za ruke s drugima uzmoći će snage, ostati svoji i dalje se smijati. Jedino trajno, naša jedina neprolazna imovina su odnosi s drugim ljudima, bliskost. Na poslu i privatno, slično!

 

Harold Kushner je u SAD-u i svijetu, svećenik je koji pripada progresivnom krilu tradicionalne židovske orijentacije, autor 12 knjiga za samorazvoj, zasnovanih na religioznim uvjerenjima i porukama Biblije. Rođen 1935., doktorirao je rano, zaslužio i šest počasnih doktorata. Njegova knjiga Zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima, objavljena 1981, postala je bestseler u svijetu. A imala je tužan povod: njegov sin Aaron, rođen 1963., umro je 1977. Harold je otada smisao našao u motiviranju ljudi za nošenje s teškoćama života.

 

Radost stvaralačkog rada i duboki smisao zajedništva Kushner je ovdje osvijetlio jednostavnom pričom o djeci , kuli i valovima, da ih se još jedanput sjetimo.

 

Predrag Zarevski,  2013.

Fotografija: pixabay.com

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing