RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto dobro, baš za dušu: KAKO IZGLEDAJU STVARI S VRHA VELEBITA

Nešto dobro, baš za dušu: KAKO IZGLEDAJU STVARI S VRHA VELEBITA

Evo tih stihova: "Ako sam išta iskusio hodajući Velebitom, onda je to sljedeće: sve za čime žudimo, poput uspjeha, novca, imetka, slave, ugleda, moći, i zbog čega smo u stanju godinama rintati, prodavati se, spletkariti, izdavati prijatelje, ponižavati se, manipulirati ljudima, u planini ne vrijedi ništa, niti išta znači.

A ako te stvari ne vrijede u planini, dakle, ako same po sebi nemaju nikakvu vrijednost, kako onda mogu vrijediti igdje drugdje? Tko im daje i određuje vrijednost?

 

Onom poskoku u pukotini stijene na puteljku ispod Jareće glave, smrekovoj pipi na kamenoj ploči u Čepurašima, srni ispod Oblog kuka, jastrebu iznad Prosenjaka, njima je bilo sasvim svejedno tko sam i što sam ja; ništa im nije značilo moje zanimanje, položaj u društvu, imovinsko stanje i takve stvari. Bili su potpuno ravnodušni prema tome. Zanimalo ih je jedino jesam li im prijetnja i koje su moje namjere.... Srna se, ne obazirući se puno na mene, uspinjala padinom obraslom klečicom, i nestala među stijenama. Jastreb je neko vrijeme kružio iznad kukova, i potom odletio prema Vilinskom vrhu.

Shvatio sam, također, još nekoliko običnih, jednostavnih stvari. Na primjer, da su majstorije više ili manje razvikanih kuhara koje sam kušao proteklih godina puka splačina u usporedbi kriškom sušene govedine, raženim kruhom i svježom paprikom serviranim na siću na terasi ispred Rossijeva skloništa dok vam oči prelaze s tepiha klekovine na kukove, s kukova na gustu crnogoričnu šumu, sa šume na more, s mora na indigo plavo nebo, gdje svoj ples izvode ptice vjetruše koje se gnijezde negdje po kukovima Velebita."

Ove su riječi došle ovamo iz knjige Ede Popovića Priručnik za hodače (Profil, 2009.; možete je nabaviti www.manager.hr). Preporučujemo je kao melem za dušu. Popović je do 2006. bio "samo novinar" i „samo književnik“, a tada je, stjecajem okolnosti, postao strastveni planinar, poklonik Velebita. Kako se stvari dalje razvijaju on je sve više književnik-planinar. Napisao je u par godina dvije knjige Priručnik za hodače i U Velebitu. Priručnik za hodače je je postala naša kultna knjiga o filozfiji i dobrom načinu života. Ta je knjiga zapravo priručnik za usporavanje, proglas o jendostavnosti, odustajanje od mnogih nekorisnih životnih navika suvremenog društva i, što je onda najvažnije - davanje prednosti smislu života ispred materijalnog života. Promjena kriterija o uspješnosti, neki novi "klik" u glavi, najvažniji je korak prema tome. Što znači biti uspješan. Suvremeno ideologija nas hoće odmah odvesti u kategorije _ karijera, novac, imanje, status, titule. A pokaže se na koncu da to najčešće nije i najvažnije za dobar život. Pokušajmo razumijeti Edu iz gornje priče. Edo ne teoretizira, ne fantazira, ne filozofira. Živeći svoju novu sreću prošao je već mnogo planina, posebno Velebit-planinu nad morem koji mu je postao drug. Edo je našao sebe, a put nas većine još traje.

Goran Tudor

Fotografija pixabay.com 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing