RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto dobro, baš za dušu: KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA

Nešto dobro, baš za dušu: KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA

Victor Hugo, autor velikih romana Zvonar crkve Notredame i Jadnici poručuje: "Najveća je sreća osjećaj da smo prihvaćeni, poštovani i voljeni zbog nas samih. Točnije - unatoč nama samima. I vi ste nečiji ideal i držite se osoba koja vas takvom smatraju i žele!“

Bijaše mladi kraljević koji se naumio oženiti. Upoznao je brojne kraljevne, ali ni jedna nije zadovoljavala njegove kriterije. Nakon svakog traženja uvijek se vraćao kući sam. Jedne kišne noći na vratima dvorca začuje on jasno kucanje...

Otvori ih i ugleda lijepu mladu ženu, mokru do kože, koja se predstavila kao kraljevna. Kralj i kraljica odluče joj dati prenoćište, no kraljica, sumnjičava, ipak odluči dodatno provjeriti (možda) samozvanu kraljevnu. Stavi zrno graška na krevet u gostinjskoj sobi i prekrije ga sa 20 pernatih prekrivača. Sljedeće jutro u vrijeme doručka, na kraljičino pitanje‑zamku kako je spavala, kraljevna se otvoreno požali na “izbočinu” u krevetu zbog koje cijele noći nije mogla usnuti. Plemenita roda, bila je tako finih osjetila da je osjetila i tako malu neravninu veličine zrna graška. "To je prava kraljevna", zaključiše kralj, kraljica i kraljević. Mladić je zaprosi, uskoro se vjenčaše i nastaviše živjeti u sreći.

..............

Bajka Kraljevna na zrnu graška temelji se na starom narodnom predanju, a obradio ju je i zapisao Hans Christian Andersen 1835. U novijoj, modernoj obradi bajke koju je ovdje dala spisateljica Wendy Paris iz Amerike u prvi se plan stavljaju moralne i ljudske vrijednosti glavnog lika - mlade žene. Bila je senzibilna, otvorena i iskrena, bez uvijanja je kazala što joj se ne sviđa, kako se osjeća u konkretnoj situaciji. Igrala je samu sebe. Prije kucanja na vrata, imala je dovoljno vjere u svoje vrijednosti, znajući da će one sjati i u sivilu kiše, bez ikakva dodatnog dokaza svog plemenitog podrijetla. Nije se pretvarala ni pokušavala biti ugodna; njezina iskrena molba za pomoć i negodovanje u obićnoj životnoj situaciji ukazivali su na otvorenu ljudsku dušu.

Ne cenzurirajte i ne prilagođavajte svoje ponašanje, želite li biti istinski sretni! Što kad dobijete neku željenu izvanjsku stvar, a ostane u vama praznina. Unutarnje vrijednosti čovjeka odlučuju o sreći, sretnoj vezi i karijeri na poslu. Eto, da je kraljević kraljevnu odbio, da ju je odbio još i netko drugi, to još nisu dokazi o kraljevni - nevrijednoj osobi. Njezina vrijednost ostaje nevezano za stav okruženja. I to je kraljevna znala.

Goran Tudor

UM 2012

 

VAŽNO ZA 10.000 ČITATELJA UČINKOVITOG MENADŽERA:

Godišnja knjiga-planer Učinkoviti menadžer 2017 izlazi iz tiska 10.11.2016. Naručite je i Vi , na vrijeme!

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing