RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto dobro, baš za dušu: POVIJEST VELIKE NOBELOVE NAGRADE

Nešto dobro, baš za dušu: POVIJEST VELIKE NOBELOVE NAGRADE

Mnogi za života stvore puno, a povijesti ne ostave ništa. Nobel je stvarao na sve načine....

Alfred Nobel (1833.-1896.) bio je švedski industrijalac, jedan od bogatijih i moćnijih ljudi svijeta u svoje doba, što je postao zahvaljujući pronalasku dinamita. Eksploziv je sredinom 19. st. bio enormno potreban – i za mirnodopske svrhe (gradnja tunela, putova, trasa, luka, vodotoka...) i za vojne svrhe (municija). Njegova je imperija obuhvaćala 90 tvornica u 20 zemalja. 

No, Nobel je bio višestruko talentirana osoba: osim što je bio vrstan inženjer, pronalazač, poduzetnik i menadžer, govorio je četiri jezika, zanimao se za znanost, pisao poeziju i drame, razmišljao da postane književnikom. Nije imao fakultetsku naobrazbu, ali je postao član Švedske akademije znanosti te počasni doktor Sveučilišta u Upsali. Za sebe je govorio da je usamljenik, melankolik, idealist. Još je za života testamentom odredio što će biti s njegovom imovinom: 3% ide rođacima (djece nije imao), a sve ostalo zakladi za potporu osobama koje su zadužile svijet. Rođaci su pokušali osporiti testament, no ipak je postignuta suglasnost.

 

O Nobelovoj nagradi

 

Godinu dana nakon što je Nobel umro u San Remu, s radom je započela njegova Zaklada. Temeljna vrijednost kapitala je iznosila 160 milijuna dolara (1897.), preračunatih u današnje, a sadašnja je vrijednost 400 milijuna dolara. Iz zarade na plasirani kapital Fonda (kamate, dividende) svake se godine dodjeljuju Nobelove nagrade - po milijun dolara. Na početku je Odbor zaprimao 300 prijava godišnje, a danas 2500. Kandidate predlažu samo pojedinci, ne i organizacije. Prema testamentu, nagrade se dodjeljuju u području kemije, fizike, medicine, književnosti i mira. Od 1968. postoji i Nagrada za ekonomiju koju zasebno dodjeljuje Švedska banka. Svečano uručenje odvija se na dan Nobelove smrti, 10. prosinca. Nagrade, osim jedne, uručuje švedski kralj u Stockholmu, dok se Nagrada za mir uručuje u Oslu, u nazočnosti norveškog kralja.

 

U povijesti nagrade, 2001. -2009., zabilježena su četiri dvostruka dobitnika: Francuskinja Maria Curie-Skladowska (1903. – fizika, 1911. – kemija), Amerikanac Linus Pauling (1954. – kemija, 1962. – mir), Amerikanac John Bardeen (1956. i 1972. – fizika) te Britanac Frederick Sanger (1958. i 1980. – kemija). Ali samo je jedan trostruki dobitnik: Međunarodni odbor Crvenog križa (1917., 1944., i 1963.).

Institucija Nobelove nagrade je najveći živi spomenik ikad ikome postavljen. Alfredu Nobelu! 

 

   

Goran Tudor

(preneseno iz knjige kratkih priča Učinkoviti menadžer 2010)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing