RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto dobro, baš za dušu: PREDSJEDNIK WILSON, SANJAR, BORAC ZA SURADNJU

Nešto dobro, baš za dušu: PREDSJEDNIK WILSON, SANJAR, BORAC ZA SURADNJU

Povijesničar i političar, 28. američki predsjednik, Thomas Woodrou Wilson (1918.–1924.), zalagao se i za nacionalne interese SAD i za suradnju među narodima.

Tražio je da se Prvi svjetski rat okonča i svijet uredi na načelima pravde i transparentnosti. Nošen idealima napisao je program „14 Wilsonovih načela”, o poslijeratnoj izgradnji svjetskog poretka i razrješenju međudržavnih pitanja.


Ustao je protiv prakse tajnih dilpomatskih dogovora, pobjedničkog grabeža, nasilnog krojenja granica, nametanja poraženoj strani društvenog uređenja i sebi lojalnih vođa - politike bliske svim pobjednicima u povijesti („Pobjednici pišu povijest”, kaže se). Willson se nosio vizijom - iluzijom da će narodi ubuduće živjeti u miru i suradnji. To govori i dio oporuke:
Prijateljstvo je jedini spoj koji će ljude i narode držati na okupu!


Zadnja, 14. točka Wilsonovog programa ticala se osnivanja Društva naroda, preteče današnjih Ujedinjenih nacija, svjetske organizacije koja bi trebala biti jamac suradnje među narodima, političke i teritorijalne neovisnosti svih država, ali i sveopćeg mira u svijetu. Kazao je o tomke: „Svi smo mi građani svijeta, a tragedija je našeg vremena što nismo toga ni svjesni.” Zemlje Istočne Europe jako su slavile takav Wilsonov program. Nažalost, u SAD nije uživao veću popularnost, a sa prestankom rata pada zanimanje javnosti za međunarodnu politiku, a posebno za „nekakve apstraktne Wilsonove ideale”. Kad su nakon izbora 1918. g., u Senat ušli Republikanci, čak je odbijena ratifikacija Versajskog ugovora i pristupanje SAD-a Društva naroda. Bio je to težak udarac gradnji preduvjeta za trajniji mir u svijetu, ali i samom Wislonu. Razočaran i usamljen Wilson doživljava moždani udar i oduzetost 1919.g. Njegova samosvjesna supruga Edith Wilson odlučuje to sakriti od javnosti i on ostaje predsjednikom do isteka mandata u ožujku 1921. Ali tek formalno, jer ulogu stvarne predsjednice preuzela je iz pozadine Edith. Konačno, posve usamljen, Wilson umire 1924. godine, a prije toga sanjari: „Od snova najbrže rastemo. Svi veliki ljudi su sanjari. Oni sagledavaju stvari u mekoj sumaglici proljetnoga dana ili u crvenoj vatri dugih zimskih večeri. Neki od nas dopuštaju da im snovi umru, ali drugi se o njima brinu i štite ih, njeguju u slabim danima, sve dok ih opet ne izvedu na sunce i svjetlo.”

Pravda ipak pobjeđuje! 1919. g. Wilson dobiva Nobelovu nagradu za mir.
Ali, ironija povijesti nikad ne miruje! Poslije angažirano, vizionarskog i predanog Wilsona, Amerikanci su za 29. predsjednika izabrali Warena Hardinga, hednonistu, neradnika, „šarmera bez pokrića” i po mnogima najgoreg predsjednika SAD u povijesti. (o Hardingu smo pisali u knjizi-planeru UČINKOVITI MENADŽER 2012.).


G.T.

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing