RSS
Newsletter
Prijavi se!

PRVO VAŽNE STVARI! A STANE I PIVO.

Profesor N. N. stoji za katedrom, ispred njega čudne kutije, nastava počinje. Šuteći, uzme u ruku veliku praznu staklenku od krastavaca i počne je puniti kamenjem promjera oko 5 centimetara.

Potom zapita studente je li staklenka puna. "Jest", čuje se.

Profesor na to uzima kutiju sa sitnim šljunkom. Naspe ga u staklenku i ovaj, naravno, kotrljajući se uz veće kamenje popuni preostali prostor. Na profesorovo pitanje: "Je li sada staklenka puna?" auditorij uz smijeh odgovori da jest. Profesor tada uzme kutiju s pijeskom i počne ga sipati u staklenku. Naravno da je sav pijesak stao, popunjavajući sitne šupljine.

"A, sada", kaže profesor, "želim da zamislite da je ovo vaš život. Kameni predstavljaju najvažnije u vašem životu - vašu obitelj, supružnika i djecu, vaše zdravlje, vaše dobre prijatelje, vaš osobni razvoj i duhovni život - sve ono što bi činilo vaš život punim i onda kad bi sve drugo iz njega nestalo. Šljunak - a to je ono što također držite važnim, ali manje - je: kuća ova ili ona, aktivnosti u slobodnom vremenu, automobil koji dobro služi, zanimanje ...

A pijesak je sve drugo. Sitnice!

Ako u staklenku stavite prvo pijesak, neće preostati mjesta za kamenje i šljunak. Isto vrijedi za vaš život. Ako svo vrijeme (po)trošite na nevažne stvari, nećete stizati do onog što je stvarno važno. Poklonite najveću pažnju onome što može biti ključno za vašu sreću i radost življenja. Igrajte se s djecom dok su malena, kad im to treba. Nađite vremena za otići liječniku na kontrolni pregled. Izvedete partnera na ples, pa neka on vas vodi na izlet u prirodu i sl. Uvijek ima vremena, ako tako zaželite, i za vaš stručni razvoj, večere s prijateljima, uređenje kuće da bi bila dom...

Pobrinite se prvo za kamenje, za ono što je važno.
Postavite životne prioritete. Sve preostalo je pijesak!

A onda, katedri priđe jedan student, noseći u ruci konzervu piva. Nalije pivo u staklenku, za koju su se već svi složili da je puna. Pivo učini da se staklenka popuni doista do kraja.

Pouka:
Brinite o važnim stvarima. I koliko god vam život bio ispunjen, uvijek ima mjesta za jedno - pivo.

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing