RSS
Newsletter
Prijavi se!

GALILEO GALILEI IMA MALO VREMENA

GALILEO GALILEI IMA MALO VREMENA

Čuveni Galileo Galilei užasavao je vlasti, a zbunjivao i obične ljude. Npr., kada su ga jednom prilikom upitali koliko godina ima, ljudi su dobili neočekivan odgovor: «Osam ili deset, nisam siguran." Po našku, kako mi svi obični smrtnici računamo, tada je trebao reći 50, 60, 65 ...

Galileo je to objasnio u par riječi:
"Imam godine za koje mislim da su mi ostale do kraja života. One koje su prošle, na koje vi vjerojatno mislite, nemam više, kao što ni vi nemate novac koji ste sinoć potrošili u gostionici. Danas nemate ni novac ni vrijeme koje ste imali jučer. Je li tih osam godina koje imam malo, ovisi. Ali, mogu biti vrednije od svih proteklih."


Slučajno ili ne, Galileovih zadnjih osam godina bilo je njegovo najplodnije razdoblje. Nakon što je završio u progonstvu i izlolaciji (odlukom Inkvizicijskog suda 1633.), zbog svog "bezbožnjačkog" učenja i suprostavljanja zahtjevima službene Crkve da se odrekne učenja o tome kako se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto, s još većim se žarom i marom bacio na izučavanje prirodnih zakona i biti svemira.

Uživao je u danonoćnom stvaranju, živeći u teškim životnim uvjetima.
Iz tog zadnjeg razdoblja života u svjetsku riznicu znanja 1638. godine dao je i svoju najznačajniju, čuvenu knjigu "Zakoni mehanike", opisavši u njoj temelje mehanike kakvu mi danas znamo i dalje izučavamo.


Galileo je živio u Toskani, 1564. - 1642. Ne običan po stvaralačkoj ostavštini i neobičan po sagledavanju sebe sama i svog vremena.

Goran Tudor
(prema priručniku-planeru „Učinkoviti menadžer" iz ranijih godina)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing