RSS
Newsletter
Prijavi se!

MALI PRINC NA PLANETI TAJKUNA

MALI PRINC NA PLANETI TAJKUNA

Putujući, Mali princ stiže na planetu na kojoj je živio neki poslovni čovjek. Taj je bio tako jako zaposlen da kad mu je Mali princ prišao, nije ni glavu podignuo.
"Dobar dan. Ugasila vam se cigareta", reče Princ.

"Tri i dva su pet. Pet i sedam, dvanaest. Dobar dan. Dvadeset šest i pet, trideset jedan...
Nemam vremena da je zapalim. Uh, to je dakle, pet stotina jedan milijun dvije tisuće ". "Pet stotina milijuna čega? "Ha, još si tu? Pet stotina jedan milijun ... ne znam više... Imam toliko posla. Ja sam ozbiljan, ne bavim se glupostima. Dva i pet...". "Čega?", ponovi Mali princ. "Milijun onih malih stvari što ih vidimo na nebu". "Mušica?". "Ma ne. Onih zlatnih stvarčica o kojima sanjare besposličari. Ali ja sam vam rekao da sam ozbiljan čovjek! Ja nemam vremena za sanjarenje".
"Ah, zvijezda!", sjeti se Mali princ. "I što ti radiš s pet stotina milijuna zvijezda?". "Nisi rekao točnu brojku... Ja sam ozbiljan, ja sam točan...što radim s njima... Ništa, posjedujem ih". Princ upita: "A čemu ti služi to što posjeduješ zvijezde?". "To me čini bogatim". "A čemu ti služi što si bogat?". "Da kupujem druge zvijezde, ako ih netko nađe i ima".
Mali princ nastavi razgovarati s čovjekom kojega mu je bilo jako žao i kojega nikako nije shvaćao. "Kako čovjek može posjedovati zvijezde?" upita Princ. "One su moje jer sam se prvi dosjetio da su ničije". "Zar je to dovoljno?". "Svakako. Kad nađeš dijamant ili otok koji su ničiji, tvoji su. Ja posjedujem zvijezde jer sam se prvi sjetio da ih prisvojim i da su moje". "Ma da. I što s njima radiš?". "Svašta. Upravljam. Brojim ih i prebrojavam", reče poslovni čovjek. "Mogu ih staviti u banku". "Što to znači?". Čovjek uzvrati: "To znači da na komadiću papira napišem broj mojih zvijezda. A zatim taj papir zaključam u ladicu. To je sve. I to su jako ozbiljne stvari, kako ti već rekoh".
Mali princ je o ozbiljnim stvarima mislio sasvim drugačije. Zato završi:
"Ja imam ružu koju svakog dana zalijevam. Imam i tri vulkana koje čistim svakog tjedna. I za moje vulkane i za moju ružu, korisno je što ih posjedujem. Ali ti nisi koristan zvijezdama. Čini se da uopće nisi koristan onome što kažeš da je tvoje".
Poslovni čovjek ne reče ništa.
(prema "Mali Princ", A. de Saint-Exupery, kraćeno i prilagođeno)

P.S. Kako je tajkun dospio do svojih zvijezda? Kod nas - „pretvorbom".

G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing